пʼятниця, 20 серпня 2010 00:23

Хліб подорожчає у вересні на 10 відсотків

Фермер з уманського району Євген, 49 років, каже, цього року втратив через погоду багато врожаю. 2009-го із 1 га збирав до 27 ц. А 2010 року не більше як 19. Зерно зберігає під навісом господарства, не продає. Кілька перекупників хотіли купити по 1350 грн за 1 т.

— Я ж не дурак, — розповідає. — Воно восени-взимку золоте буде, ціни ростуть щодня. Дехто каже, до кінця року за тонну платитимуть по дві тисячі.

В Українському клубі аграрного бізнесу говорять, середня ціна по Україні за тонну 1400–1500 грн.

— Зерно поки що не купуємо, — каже 32-річний Юрій Синицький.

Він кілька років експортує пшеницю. За його словами, зараз вивозити її стало важче.

— Уряд встановив квоту — до кінця року можна вивезти 2,5 мільйони тонн. І ще мільйон тонн можна продати через порти. У квоти включають тільки "своїх". Решті експорт заборонили. Відправити корабель з порту неможливо — відразу вмішується транспортна прокуратура. Вимагає ліцензії, документи, кажуть про карантин. Абсурд. Чого транспортна прокуратура карантином прикривається? Це в компетенції санітарних органів.

Якщо таке триватиме, то перекупники не скуповуватимуть зерно в селян, вважає Синицький. На його думку, уряд навмисне збиває квотами ціну зернових. Аби добитися подешевшання зерна. А потім скупити його і перепродати на світовому ринку, заробивши на цьому.

— Зараз зерно починають експортувати нелегально, — додає Юрій Синицький. — Знаю випадок, коли заборонили відправляти вантаж із порту. Але експортер таємно відправив зерно під документами іншого вантажу. Правда, домовленості і гарантія, аби вантаж не перевіряли, влетіли йому в добру копійку.

— Хліб не значно, на 10 відсотків, подорожчає у вересні-жовтні. На вартість вплине, на якому борошні його випікають. Одні підприємства печуть із дорогого, другі — з дешевшого. Із 1 жовтня підвищиться мінімальна зарплата. Це теж позначиться на ціні хліба, — розповідає "ГПУ" Галина Сукайло, 56 років, головний економіст об"єднання підприємств хлібопекарної промисловості "Укрхлібпром".

Зараз ви читаєте новину «Хліб подорожчає у вересні на 10 відсотків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути