субота, 07 серпня 2021 20:23

Українці незрілі. Хочуть, щоб не було корупції і щоб кум міг усе порішати - політолог

Українці незрілі. Хочуть, щоб не було корупції і щоб кум міг усе порішати - політолог
Ігор Попов: "Політика все більше нагадує шоу талантів. Перемагає той, хто створить образ, а не програму". Фото: Тарас Подолян

Виборці прагнуть нових облич, але водночас зростає потреба у професіоналах. В епоху цифрових технологій вагомішою стає не програма, а імідж.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів політолог Ігор Попов.

"Соціологія демонструє, що запит на нові обличчя лишається, – каже він. – Водночас зростає запит на професійних політиків. Від помилок недосвідчених нових страждає все суспільство. Одна з проблем українського політикуму – відсутність соціальних ліфтів всередині політичних партій".

У наших партіях уже 20 років немає ротації, стверджує політолог. Їхні лідери мають 80% антирейтингу і топлять свої політсили. Але при цьому не збираються віддавати їх новим керманичам.

"Якщо якийсь політик породить ідею, яка піде в маси, навіть великих грошей для розкручування не треба. В інформаційну епоху не обов'язково робити щось хайпове. Достатньо запропонувати щось свіже. Але багато популярних блогерів не стають політиками", – каже він.

На думку Попова, знайти одну ідею для всіх українців практично неможливо. Ключовими маркерами є питання геополітики і мови. Хіба що замість них запропонувати об'єднавчу ідею. Саме це зробив Зеленський, показавши образ ідеального президента, який реалізує те, про що виборці говорять на кухні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корупція, війна, тарифи та безробіття: чому Зеленський втрачає рейтинг

Проблема полягає в незрілості пересічного українського виборця, яких хоче "щоб не було корупції і щоб кум міг усе порішати".

"Такі виборці є всюди, – стверджує політолог. – Це зворотній бік загального виборчого права. Навіть у країнах сталих демократій перемагають популісти, що з'являються за пів року до виборів. Хто перед виборами знав теперішнього президента Франції Емманюеля Макрона? А він переміг засновані де Голлем партії. Харизматичний лідер і вдалі формулювання сьогодні важливіші за ідеологічні постулати. Політика все більше нагадує шоу талантів. Перемагає той, хто створить образ, а не програму".

Повне інтерв'ю з Ігорем Поповим читайте в журналі "Країна"

За чинного президента Володимира Зеленського готові проголосувати 27,7% виборців. За Петра Порошенка – 13,4%. Такі результати липневого опитування соціологічної групи "Рейтинг".

За Юлію Тимошенко віддали б голоси 11,4% опитаних, Юрія Бойка –10,1%, Ігоря Смешка – 7,8%, Володимира Гройсмана – 6,1%. Євген Мураєв і Дмитро Разумков отримали б 6% і 4,1% відповідно. У решти кандидатів підтримка нижча за 3%.

Зараз ви читаєте новину «Українці незрілі. Хочуть, щоб не було корупції і щоб кум міг усе порішати - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути