Ексклюзиви
середа, 13 січня 2021 15:16

Україна та Молдова об'єднуються в боротьбі з "русским миром" - Перепелиця

Україна та Молдова об'єднуються в боротьбі з "русским миром" - Перепелиця
Які результати візиту Маї Санду в Україну. Фото. Тарас Подолян

Україна в умовах війни з Росією зацікавлена мати надійні кордони. Саме відсутність означеного й укріпленого кордону була однією з передумов розв'язання Росією війни з Україною. Тому з точки зору безпеки Молдова є стратегічно важливим сусідом, бо на її території розміщені російські війська, сказав Gazeta.ua експерт із міжнародних відносин Григорій Перепелиця.

"Придністровський конфлікт остаточно не врегульований. Це територія, звідки можуть завдати удар у спину. Там перебуває оперативна група російських військ, елітного спецназу. За планами цієї війни при широкомасштабному наступі з Придністров'я мав бути відкритий один із фронтів.

По-друге, між країнами є багато неврегульованих питань. Під час каденції Ігоря Додона політичного діалогу не було. Ці роки були викликом для нас. Він був російською маріонеткою з ідеєю повернути Молдову в Євразійський, Митний союзи, що могло призвести до втрати нею незалежності.

У зовнішньо-політичному сенсі теж важлива, тому що заангажована в програмах Європейського Союзу, зокрема в "Східному партнерстві" (політика ЄС, що має на меті зміцнення стосунків зі східними сусідами. – Gazeta.ua), яке нині майже згорнуте. Вірменія, Азербайджан, Білорусь не беруть активної участі. На євроінтеграційному напрямку з нами залишається лише Молдова, тому важливо її утримати на цьому курсі. Молдова також є великим експортером фруктів та іншої аграрної продукції для українського ринку.
Невипадково президент Зеленський одним із перших привітав Маю Санду з перемогою на виборах. І Мая Санду розуміє стратегічну важливість України, має потребу в нашій підтримці. Одразу заявила, що 1-й візит здійснить в Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мая Санду почала виступ українською мовою

У Молдові є проблема хиткої державності. Поряд з потужними проросійськими силами ще існує напрямок приєднання до Румунії. Остання зацікавлена, щоб Молдова була членом Євросоюзу, тому надає їй підтримку, але водночас проводить масштабну паспортизацію населення, як і Росія. Ще одним викликом для них є мігранти, що виїхали упродовж незалежності, як і українці, до Європи. Україна має подібні проблеми,зокрема з п'ятою колоною. Тому поєднання зусиль України та Молдови є важливим для боротьби з навалою "руського міра" та підтриманням державності й безпеки".

Президент Володимир Зеленський розповів про будівництво сучасної магістралі, яка допоможе скоротити тривалість поїздок між столицями України та Молдови до 5 год.

Зараз ви читаєте новину «Україна та Молдова об'єднуються в боротьбі з "русским миром" - Перепелиця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути