понеділок, 23 листопада 2009 13:39

Тягнибок хоче відновити ядерний статус України

Тягнибок хоче відновити ядерний статус України
Кандидат у президенти України, лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок стверджує, що готовий повернути Україні ядерний статус і смертну кару.

Тягнибок наголосив, що коли ВО "Свобода" заговорило про УПА, "нам сказали, що ми займаємося дурощами, що це нікому не потрібно. А зараз навіть наші політичні опоненти заявляють: Добре, Бандера ваш герой, але тільки не нав"язуйте його нам".

За його словами, тепер тільки "Свобода" піднімає тему нелегальної імміграції. "Ми також активно пропагуємо повернення смертної кари за особливо тяжкі злочини - проти нації, держави або особи, - ми розглядаємо страту як один з ефективних методів боротьби з корупцією", - заявив політик.

"Але це не означає, що наступного дня після нашого приходу до влади ми почнемо розстрілювати. Спочатку ми проведемо реформу судочинства, щоб зробити неможливими судові помилки", - заявив він.

На питання про те, чи зможе Україна відновити ядерний статус, Тягнибок відповів ствердно. За його словами, відновити ядерний цикл можна за три роки.

"Запаси урану і цирконію у нас величезні; необхідно в екстреному порядку повернути наші "мізки" з-за кордону; наукові школи - київська і харківська - у нас залишилися", - наголосив він. "Якщо країни-гаранти відмовляються від своїх зобов"язань і допомоги, то що - нам спокійно віддатися в руки Росії як можливого окупанта? Якщо хочете, нашу вимогу про ядерний статус можна вважати елементом шантажу: якщо ви на Заході нічого нам не гарантуєте - значить, ми повернемося до ядерного статусу!", - заявив Тягнибок.

Він наголосив, що в 1994 році, після підписання Будапештського меморандуму, США і Британія стали гарантами незалежності України. "Ми вважаємо, що Росією цей договір вже порушений. І ми пропонуємо, як свого часу зробили поляки і чехи, вимагати гарантій своєї безпеки і підписати двосторонні угоди", - підкреслив він.

На його думку, в них повинно бути чітко написано, що у разі військової агресії відносно України США і Великобританія однозначно гарантують Україні військову допомогу.

"Не до НАТО треба звертатися, а до країн, які давали нам гарантії! Якщо вони відмовляються від цих гарантій, тоді ми маємо повне право звернутися до ООН та інших інститутів щодо розриву Будапештського меморандуму, а припинення дії цього документу дає нам право повернути собі статус ядерної держави", - додав він.

Тягнибок у той же час підкреслив, що не хоче війни з Росією. "Я, до речі, дуже миролюбна людина, і "Свобода" зробить усе, щоб цього не відбулося. Але, як відомо, хочеш миру - готуйся до війни", - заявив він, підкресливши, що ядерна зброя - це чинник стримування, а не нападу.

"Абсолютно очевидно, що наше військове протистояння з Росією може відбутися. Ви що, в липні минулого року могли сказати, що на нас може чекати грузино-російська війна? Якщо ми зараз не готуватимемося до подібної війни, можливої агресії, то гірше буде нам - ми опинимося до неї не готовими, якщо вона відбудеться", - заявив він.

"Ця підготовка для мене означає створення сильної армії, виділення на її потреби 8%, в крайньому випадку - 5% ВВП; модернізація озброєнь; кадрове оновлення армії, тому що в основному нинішні генерали і офіцери - це представники радянської системи; відродження ВПК - треба виробляти сучасну зброю і заборонити її продаж приватними фірмами. Ще один пункт - делімітація і демаркація українсько-російського кордону. Можливо, за естонським зразком, коли це робилося в односторонньому порядку", - резюмував він.

КоммерсантЪ-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Тягнибок хоче відновити ядерний статус України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути