вівторок, 31 жовтня 2017 17:20

Долю пацієнтів вирішуватиме одна ніч

Пакет медичних послуг, який гарантуватиме держава, регулюватиме закон про бюджет. Цей перелік переглядатимуть щороку, згідно із прийнятою 19 жовтня медичною реформою. Лікарні і хворі можуть стати заручниками бюджетної ночі.

Так вважає професор кафедри маркетингу та управління бізнесом Національного університету "Києво-Могилянська академія", співавтор доктрини збалансованого розвитку "Україна 2030" Ніна Чала. Про це вона розповіла в інтерв'ю радіо "Хаят".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реформу неможливо зробити, скоротивши фінансування

  Експерт із державного управління Ніна Чала: "На жаль, у традиціях української держави не виконувати свої гарантії. У випадку з медициною внесення змін у державний гарантований пакет медичних послуг може означати банкрутство родин, або інші фатальні наслідки"
Експерт із державного управління Ніна Чала: "На жаль, у традиціях української держави не виконувати свої гарантії. У випадку з медициною внесення змін у державний гарантований пакет медичних послуг може означати банкрутство родин, або інші фатальні наслідки"

"Будь-які поточні зміни до бюджету можуть привести до перегляду гарантованого пакету медичних послуг. Кому цікаво, можете подивитися, скільки впродовж року вносять правок до головного фінансового документу.

На жаль, у традиціях української держави не виконувати свої гарантії. Кожен повнолітній громадянин може пригадати, коли по відношенню до нього держава цинічно не виконала зобов'язання. У випадку з медициною внесення змін у державний гарантований пакет медичних послуг може означати банкрутство родин або інші фатальні наслідки. Сюди додайте існуючу в Україні медичну бідність, а також сортування карток на "хворий може лікуватися", "хворий хоче лікуватися", - каже Ніна Чала.

15 відсотків пацієнтів не змогли вчасно одержати медичну допомогу

Вона наводить дані дослідження Світового банку за 2010 рік. 15% пацієнтів в Україні не змогли одержати вчасно необхідну медичну допомогу. Переважно - через високі ціни.

"А після 2010 року рівень добробуту ще більше знизився, тож можемо очікувати погіршення здоров'я, зростання запущених випадків захворювань, відмову від лікування", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На одного сільського лікаря припаде 1,5 тисячі пацієнтів - Зубко

Ніна Чала звертається до досвіду Грузії:

"Хоча наші реформатори і кажуть, що в Україні це відбувається інакше, однак у перший рік змін у Грузії там різко зросла смертність. Власне, це одна із причин, за яку цю реформу критикує ВООЗ".

Ще один негативний аспект процесів, які відбуваються, Ніна Чала вбачає у тому, що в Україні немає достатньо інформації про структуру населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Медичну реформу не можна зводити до тези "гроші ходять за пацієнтом" - експерт

"Ми не знаємо, скільки в Україні населення. Не відомо, чим воно хворіє, чим може занедужати і скільки грошей треба на покриття критичних витрат в охороні здоров'я. Передбачено, що на державний гарантований пакет медичних послуг виділятиметься не менше 5 відсотків ВВП. А скільки витрачатиметься загалом на галузь? А скільки треба? На підставі яких даних розраховані 5 відсотків. Чому не 8 чи 4,5?" - зауважує Ніна Чала.

Повну версію інтерв'ю з доктором наук державного управління Ніною Чалою про реформу охорони здоров'я можна прочитати тут.

19 жовтня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект про медичну реформу. Закон набере чинності 1 січня 2018 року. В Україні встановлять єдині тарифи оплати медичних послуг і препаратів, що надаватимуть за програмою медичних гарантій. Отримуватимуть оплату за медобслуговування пацієнтів заклади охорони здоров'я та фізичні особи-підприємці, які укладуть відповідні договори з Національною службою здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Долю пацієнтів вирішуватиме одна ніч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути