вівторок, 31 жовтня 2017 13:15

"Медичну реформу не можна зводити до тези "гроші ходять за пацієнтом" - експерт

"Медичну реформу не можна зводити до тези "гроші ходять за пацієнтом" - експерт
Ніна Чала вважає, що прийняті закони у медичній галузі насправді не є реформою. І зводяться до перерозподілу фінансових потоків. Фото: Сергій Старостенко

У реформу охорони здоров'я закладене хибне твердження. Зводити зміни в галузі до тези "гроші ходять за пацієнтом" - це помилковий шлях.

Про це в ефірі радіо "Хаят" заявила професор кафедри маркетингу та управління бізнесом Національного університету "Києво-Могилянська академія", співавтор доктрини збалансованого розвитку "Україна 2030" Ніна Чала.

"До чого ми прагнемо? Покращення здоров'я населення, зростання тривалості життя, скорочення смертності. Здоров'я населення залежить не тільки від системи охорони здоров'я, але й поведінки особи, навколишнього середовища. Тому зводити реформу охорони здоров'я до тези "гроші ходять за пацієнтом" - це хибний шлях. У логіці людиноцентричної моделі доктрини збалансованого розвитку Україна 2030 головною цінністю є людина, її життя і здоров'я. Виходить, що найкращий лікар – це той, у якого люди не хворіють, відповідно саме йому треба платити", - зауважує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медреформа: лікар не може відмовити пацієнту в підписанні угоди про лікування

Ніна Чала вважає, що прийняті закони у медичній галузі насправді не є реформою. І зводяться до перерозподілу фінансових потоків.

"За реформу в медицині голосуємо 19 жовтня 2017-го, а вступає у дію 1 січня 2018-го. Це порушення щонайменше трьох законів: Конституції, Бюджетного кодексу, законодавства про охорону здоров'я. Прийняття цього закону дивним чином збігається з бюджетним процесом. Проглядається висновок, що це не реформа охорони здоров'я, а скорочення витрат на охорону здоров'я", зазначила Ніна Чала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Лікарям доведеться рахувати гроші" - Євген Дикий розповів про революцію в медицині

За її словами, на реформу в охороні здоров'я в Україні Світовий банк виділив кредит у понад $214 млн.

"Чи справді за ці гроші треба було поспіхом і маніпулятивно приймати такий закон? Чи це ефективне й оптимальне витрачання кредиту, який ми будемо повертати. Якщо по суті обидва закони зводяться до трансформації фінансових потоків", - каже експерт.

Повну версію інтерв'ю з доктором наук державного управління Ніною Чалою про реформу охорони здоров'я можна прочитати тут.

Медична реформа передбачає, що лікування у сімейного лікаря, а також базові аналізи будуть безкоштовними. Так само як і первинна, екстрена та паліативна допомога, ведення вагітності і пологи. Ціни на медпослуги в усіх лікарнях мають бути однаковими. Вирахувати цю вартість у МОЗ сподіваються за кілька років.

Зараз ви читаєте новину «"Медичну реформу не можна зводити до тези "гроші ходять за пацієнтом" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути