субота, 21 жовтня 2017 20:23

"Лікарям доведеться рахувати гроші" - Євген Дикий розповів про революцію в медицині

"Лікарям доведеться рахувати гроші" - Євген Дикий розповів про революцію в медицині
Блогер Євген Дикий: "Лікарі стануть відчутно більше заробляти вже в першому півріччі 2018-го" / Фото: Медвестник

Поява поняття оплачуваної медичної послуги — це революція.

Про це розповів Gazeta.ua блогер Євген Дикий.

- У медичній реформі бачу виключно плюси. І не тому, що вона ідеальна, а тому, що гірше, ніж зараз, нікуди. Механізм, за якого медицина не миттєво, але принципово стане кращою, заклали.

Від базового законопроекту залишилося 70-80 відсотків, а 20-30 жорстко обрізали. Але все одно це перемога, бо саме поняття появи оплачуваної медичної послуги - це революція. Тобто припиняється зарплата та утримання установ, а з'являється поняття оплати послуги, наданої конкретному пацієнту.

Чим це вигідно?

По-перше, це суттєво перерозподілить навіть наявні зараз бюджетні кошти на користь лікаря й медсестри — те, що зараз розчиняється в надбудові бюрократичної ієрархії між джерелом, бюджетом держави, та кінцевим отримувачем цих куцих лікарських зарплат. По-друге, з'явиться конкуренція між лікарнями, лікарями за пацієнтів. Це підвищить якість.

Також вводяться два списки: червоний і зелений. Послуги, які держава повністю оплачує, й ті, за які пацієнт має заплатити сам. А от у базовому варіанті реформи був ще проміжний варіант — жовтий список. На жаль, одна з поправок його прибрала. Півоплата — це значно краще, ніж повна оплата з власної кишені. А реально вийде так, що зелений список оплачує держава, а червоний — не можеш сплатити, то помирай.

Зелений список медичних послуг оплачує держава, а червоний — не можеш сплатити, то помирай

Але навіть так, це значно краще, ніж те, що було з 2 причин. По-перше, це легальна оплата, не конверти. Відповідно — можливість судитися в разі неякісного надання цієї послуги. Це робить пацієнта захищенішим. Друге — які саме послуги потраплять в певний пакет визначатимуть щороку у Кабміні. Тобто за наявності коштів у бюджеті, ніхто не забороняє зелений список збільшувати, а червоний — зменшувати. Будь-яка ж спроба зменшити гарантований перелік послуг викликатиме політичний опір. Те, що один раз людям дали, забрати не так просто.

Який мінус цієї системи?

Найнеприємніше те, що залишилася проміжна ланка між джерелом коштів і оплатою лікарів. У базовій версії законопроекту держава мала створити централізовану агенцію, яка б оплачувала надані послуги. Фактично держава брала на себе роль потужної медичної страхової компанії. А тепер ці гроші все ж таки проходитимуть через місцеві бюджети. Фінальний їх розподіл має бути за принципом наданих послуг, але це робитимуть через проходження органів місцевої влади, а це додаткові ланки, на яких щось буде прилипати. По-друге — зменшення ефективності й послаблення контролю.

Які є плюси та мінуси для лікарів?

Їм треба буде перелаштуватися, навчитися діяти в нових умовах. Також лікарям доведеться думати не тільки про те, як лікувати пацієнта, але й уміти рахувати гроші. Тепер вони самі мають рахувати витрати на свою професійну діяльність, починаючи від оплати медсестри, яку найматиме лікар, закінчуючи орендою приміщення. Арифметика буде складніша, ніж зарплата + конверт.

Лікарі відчують виграш у грошах вже в першому півріччі 2018 року

Але виграш у грошах буде відчутний ще з першого півріччя 2018 року. Ми з головним лікарем маленької лікарні в Черкаській області рахували, скільки вона та її лікарі отримуватимуть після реформи. У 4 рази більше. Але лікар здобуває або втрачає в залежності від свого професіоналізму, бо з'являється конкуренція.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мусій вважає медреформу перерозподілом фінансових ресурсів

Хто найбільше виграє та програє від медреформи?

Найбільше виграють від медреформи на першому етапі лікарі в розмірі зарплати, а в підсумку — пацієнти. Бо самі вибиратимуть лікаря й зможуть судитися за неякісне надання медичної послуги.

А програють проміжні ланки — між лікарем та джерелом коштів — чиновники обл- рай- міськздравів, частина головлікарів і директорів, у яких працювали на напіврабських умовах багато лікарів, і гроші осідали в них у кишенях.

19 жовтня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про медичну реформу. За закон про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів проголосували 240 із 343 присутніх народних депутатів.

Закон набуває чинності через місяць з дня його публікації і вводиться в дію з 1 січня 2018 року.

Зараз ви читаєте новину «"Лікарям доведеться рахувати гроші" - Євген Дикий розповів про революцію в медицині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути