пʼятниця, 20 жовтня 2017 20:23

Мусій вважає медреформу перерозподілом фінансових ресурсів

Мусій вважає медреформу перерозподілом фінансових ресурсів
Текстівка: Проект бюджету на 2018 рік передбачає скорочення на 0,5 відсотка виділеного ВВП на охорону здоров'я / Фото: UBR.ua

Медична реформа спричинить закриття лікарень та скорочення медперсоналу.

Про це Gazeta.ua розповів екс-міністр охорони здоров'я Олег Мусій.

"Всі ми заручники пропаганди, яка велася перед цією реформою. А я це реформою не вважаю. Це перерозподіл фінансових ресурсів у сторону монопольного органу, який у ручному режимі керуватиме виділеними мільярдами. Супутнім законом 6604 забирається повністю медична субвенція у всіх регіональних бюджетів і централізується в цьому новостворюваному органі. Відповідно оплата комунальних послуг і оплата бюджету розвитку охорони здоров'я лягає на місцеві бюджети. Вони не матимуть коштів на утримання лікарень, і місцева влада вимушена буде їх закривати й скорочувати медперсонал. Не бачу позитиву", - говорить лікар.

Люди будуть приречені не тільки доплачувати, а й платити за вхід у залишки закладів охорони здоров'я, каже він.

"Національна служба здоров'я буде суперкорупційним органом, який встановлюватиме тарифи, укладатиме угоди, контролюватиме якість надання послуг і оплату за них — все в одних руках. Віктор Федорович відпочиває. Захочуть підпишуть угоду із закладом охорони здоров'я. Не захочуть — не підпишуть. Це призведе до знищення медицини. Від цієї реформи виграють тільки корупціонери, які очолять цей орган. ", - пояснює екс-міністр.

За його словами, на практиці лікарі не зароблятимуть більше. Принцип "гроші ходять за пацієнтом" не працюватиме.

"Це фейк. Пропаганда, яка велеся упродовж півроку. Ніде у світі гроші за пацієнтом не ходять. Гроші в медицину йдуть методом передоплати, щоб можна було надати послугу. Уявіть, ви пацієнт і вам кажуть, що для оперативного втручання необхідні постільна білизна, медикаменти, освітлення, зарплата лікареві, медсестрі та санітарці. А ви кажете: "Ви це зробіть, а потім Національна служба здоров'я оцінить якість надання медичної допомоги й через 3 місяці після мене ці гроші прийдуть". А хто оплатить цю операцію сьогодні? Чи чекати, поки прийдуть гроші, а потім зробити оперативне втручання? - запитує Мусій.

Гроші, які ходять до пацієнта, не дійдуть до закладу охорони здоров'я. А по-друге, за 370 гривень в рік, які йдуть за пацієнтом, він зможе купити собі 2 баночки сиропу, каже він.

"Для того, щоб гроші ходили, вони спочатку мають бути. А в проекті бюджету на 2018 рік скорочення на 0,5 відсотка виділеного ВВП на охорону здоров'я. Реформу неможливо зробити, скоротивши фінансування", - повідомив екс-міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медреформа: що чекає українського пацієнта і лікаря

"Жодний народний депутат, окрім Сергія Березенка, який до трибуни приніс перелік поправок в останню секунду, не знає за що проголосував. Тому остаточного тексту в очі жодна людина не бачила. Ось коли буде він буде, зможемо говорити, чи залишилася співоплата, чи буде залишилася Національна служба здоров'я. Але в планах Комітету з охорони здоров'я, який затвердив це все, Національна служба охорони здоров'я існувала. Вона називається "центральний орган виконавчої влади, який забезпечує фінансові гарантії надання медичних послуг"", додав він.

19 жовтня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про медичну реформу. За закон про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів проголосували 240 із 343 присутніх народних депутатів.

Закон набуває чинності через місяць з дня його публікації і вводиться в дію з 1 січня 2018 року.

Зараз ви читаєте новину «Мусій вважає медреформу перерозподілом фінансових ресурсів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути