вівторок, 24 жовтня 2017 00:25

Реформу неможливо зробити, скоротивши фінансування

— Усі ми заручники пропаганди, яку вели перед цією реформою, — каже колишній міністр охорони здоров'я 52-річний Олег Мусій. — Це перерозподіл фінансових ресурсів на користь монопольного органу — Національної служби здоров'я.

Супутнім законом №6604 повністю забирають медичну субвенцію у всіх регіональних бюджетів і централізують у новоствореному органі. Оплата комунальних послуг і розвиток охорони здоров'я лягає на місцеві бюджети. Вони не матимуть коштів на утримання лікарень. Місцева влада буде вимушена їх закривати й скорочувати медперсонал.

Національна служба здоров'я буде корупційним органом, який установлюватиме тарифи, укладатиме угоди, контролюватиме якість надання послуг і оплату за них. Все — в ­одних ­руках.

Яким чином ця реформа підвищить зарплати лікарів? Яким боком "гроші йтимуть за пацієнтом"? За 370 гривень на рік, які держава виділятиме на кожного пацієнта, він зможе купити собі дві баночки сиропу.

Щоб гроші ходили за пацієнтом, вони спочатку мають з'явитися. А в проекті бюджету на 2018 рік заплановане скорочення на піввідсотка виділеного ВВП на охорону здоров'я. Реформу неможливо зробити, скоротивши фінансування.

Зараз ви читаєте новину «Реформу неможливо зробити, скоротивши фінансування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути