пʼятниця, 15 жовтня 2010 17:44

Соціологи знають хто переможе на виборах мера Дніпропетровська

На думку директора Київського Інституту проблем управління імені Горшеніна Володимира Фесенка, головна тенденція нинішньої передвиборної кампанії - серйозні відмінності між ставленням виборців до політичної сили на всеукраїнському рівні й до її представників на місцях.


Як повідомили УНІАН у прес-службі Інституту Горшеніна, про це В.Фесенко заявив 15 жовтня на прес-конференції Всеукраїнського соціологічного консорціуму під час презентації результатів дослідження "Політична ситуація в Дніпропетровську напередодні місцевих виборів".


В.Фесенко вважає, що результати голосування на виборах до місцевих рад суттєво відрізнятимуться від рейтингів тих же партій, що претендують на місця в парламенті.


"Специфіка нинішніх місцевих виборів полягає в тому, що партійна ситуація в кожному регіоні може помітно відрізнятися від показників загалом по країні, я вже не говорю про інші регіони. Саме регіональна специфіка партійних рейтингів здається найцікавішою в нинішній кампанії. Між голосуванням на парламентських виборах і на місцевих є різниця - я знаю дані по Західній Україні, і там відмінності дуже суттєві. В одному й тому ж регіоні по окремих політичних силах люди готові голосувати по-різному - при голосуванні за лідера цієї політсили на президентських виборах, на парламентських і на місцевих виборах будуть абсолютно різні результати", - зазначив В.Фесенко.


"У Дніпропетровську, наприклад, ця специфіка проявилася дуже чітко - з вересня по жовтень рейтинг Партії регіонів зріс із 34,6% до 38,5%. Зріс і рейтинг "Батьківщини" - з 6,9% до 8,2%. Тут, мені здається, проявляється певна поляризація громадської думки. Не така сильна, як це могло бути на президентських або парламентських виборах, але теж вельми суттєва. Люди починають розділятися по партійно-ідеологічних таборах", - сказав В.Фесенко.


Що ж до кампанії з виборів міського голови Дніпропетровська, то, за словами В.Фесенка, головним претендентом на перемогу є діючий мер Іван Куліченко. За місяць, що пройшов з дня презентації результатів попереднього соцдослідження на цю тему, рейтинг І.Куліченка зріс, а відрив від основного конкурента - Загіда Краснова - збільшився. Якби вибори відбулися сьогодні, то, за словами керівника Інституту Горшеніна, І.Куліченко отримав би 34,5% голосів, а З.Краснов - 12,9%.


"Якщо у вересні І.Куліченко випереджав З.Краснова майже на 16%, то зараз цей розрив становить 21,6%", - підкреслив В.Фесенко.


*** З 10 по 14 жовтня 2010 року Всеукраїнський соціологічний консорціум провів телефонне опитування в м. Дніпропетровську на тему: "Політична ситуація в Дніпропетровську напередодні місцевих виборів". Всього було опитано 1000 респондентів, квоти - стать, вік, район і освіта респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/- 3,2%.


До соціологічного консорціуму входять: Київський інститут проблем управління ім. Горшеніна, Центр прикладних досліджень "Пента", Інститут перспектив міста. Консорціум ставить за мету дослідження соціальних і політичних аспектів життя громадян різних міст України.

Зараз ви читаєте новину «Соціологи знають хто переможе на виборах мера Дніпропетровська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути