середа, 11 жовтня 2017 09:10

Прокуратура збирає "прибуткові" справи - Інститут права і суспільства

Багато кримінальних проваджень в Україні виходять за рамки законності та правосуддя. Державні службовці не дотримуються презумпції невинуватості. Використовують своє службове становище для вимагання грошей.

Про це йшлося на прес-конференції "Правова експертиза використання правоохоронними органами України конституційної презумпції невинуватості у справах, що викликають суспільний інтерес".

Автор: ukranews.com
  Іван Домбровський, Юрій Кармазін, Віктор Шишкін
Іван Домбровський, Юрій Кармазін, Віктор Шишкін

Учасниками конференції були народний депутат чотирьох скликань Юрій Кармазін, перший генпрокурор України Віктор Шишкін і голова Конституційного суду в 2006-2007 роках Іван Домбровський.

"Презумпція невинуватості... Цей принцип не тільки забороняє передчасне висловлювання думки судом про те, що обвинувачена особа є винною, тоді як це ще не доведено вироком суду, так і забороняє будь-яким представникам правоохоронних органів... Зловживання, неправильний напрямок розвитку, по якому йде Україна в порушеннях цих принципів, призведе до серйозних наслідків. У тому числі - до розвалу низки справ, які сьогодні піаряться в засобах масової інформації. Тоді боротьба з корупцією, злочинністю замінюється піар-акціями", - наголосив Кармазін.

Він навів приклади справ, коли Європейський суд з прав людини приймав рішення на користь убивць, яких посадові особи звинувачували до вироку суду. Так, після пожежі в комплексі "Вікторія" в Одесі генпрокурор Юрій Луценко назвав винними в трагедії директора та виховательку.

"Це заявляє генеральний прокурор, незважаючи на те, що вихователька звільнилася раніше, а прокурор області не дивився, що справи по корупційних оборудках щодо "Вікторії" були спущені на гальмах і приховані від громадськості. І справжніми винуватцями тієї трагедії, де загинули троє діточок, є корупція та її кришування", - наголосив Кармазін.

Інститут права і суспільства дослідив також діяльність головного військового прокуратура Анатолія Матіоса. Його відомство повинне займатися розслідуванням військових злочинів. Однак команда Матіоса займається комерційною діяльністю. Військовий прокурор виписує підозри великим бізнесменам, яких незаконно затримують і вимагають з них гроші за звільнення.

Як приклад спікери назвали справу екс-міністра доходів і зборів часів Януковича Олександра Клименка. По ній затримали 23 глав обласних податкових адміністрацій часів Януковича. Затриманих літаком доставили в аеропорт Києва, з якого на вертольотах перевезли в інший аеропорт. Там кружляли над аеропортом близько 4 годин, чекаючи прибуття Матіоса і Авакова для камер.

Пізніше 19 затриманих відпустили. В СІЗО залишаються ті, хто відмовляється платити великі суми. Зокрема, представники правоохоронних органів через посередника вимагали $2 млн для закриття справи екс-глави Харківської обласної податкової адміністрації Станіслава Денисюка. Адвокат Денисюка представив аудіозаписи, на яких посередник просить хабарі для Матіоса, Луценка та глави апеляційного суду Києва Головачова.

При цьому військова прокуратура не має права вести справу про ймовірну корупцію в податковій. Це підслідність НАБУ.

"Злочини по статті 364 Кримінального кодексу підслідні НАБУ. Чому вони розслідуються прокуратурою? Чи має вона на це повноваження?.. Закон дозволяє прокуратурі забирати справи від поліції, податкової і передати для ефективного розслідування. Це право прокурора. Але в законі є імперативна норма: забороняється доручати здійснення досудового розслідування кримінального правопорушення, віднесеного до підслідності НАБУ, іншому органу", - процитував Кодекс Домбровський.

"Нас турбує відношення носіїв державної влади до нашої Конституції та принципу презумпції невинуватості. Також хвилює відношення суспільства. Тут винна не лише влада. Суспільство мало реагує на поведінку влади, коли йдеться про порушення прав людини", - наголосив Шишкін.

Зараз ви читаєте новину «Прокуратура збирає "прибуткові" справи - Інститут права і суспільства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути