середа, 27 лютого 2013 23:50

Підписання Угоди про асоціацію залежатиме від реакції України на рішення Євросуду щодо Тимошенко - експерт

Підписання Угоди про асоціацію залежатиме від реакції України на рішення Євросуду щодо Тимошенко - експерт
Володимир Горбач Фото: sumynews.com

Від реакції української влади на рішення Європейського суду з прав людини щодо справи Юлії Тимошенко залежатиме підписання Угоди про асоціацію. Таку думку висловив на прес-конференції політичний аналітик Інституту Євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач.

"В спільній заяві (на саміті Україна-ЄС – ред..) було написано, що  від України очікується конкретний прогрес у вирішенні проблем. Головним критерієм будуть політичні справи в'язнів. І тут цілком очікувано виникає питання: що робитиме українська влада з рішенням Європейського суду з прав людини у справі Тимошенко? Рішення очікується в принципі з дня на день, і в березні, очевидно, воно буде оголошене. Розрахунок європейської сторони може бути побудований на цьому: у березні буде рішення суду, яким чином українська влада відреагує на це рішення, таким чином Єврокомісія  на початку травня напише свій звіт по моніторингу і дасть рекомендації до європейської ради – Ради ЄС - щодо підписання Угоди про асоціацію у листопаді. Десь трошки пізніше ознайомившись і розглянувши цей звіт Єврокомісії, Європейська Рада, розбереться з цим глави урядів і держав країн членів ЄС, ухвалять рішення, що робити з цією угодою. І ніхто це не буде затягувати аж до самого листопада, бо ЄС - це дуже серйозна система, рішення готуються дуже ґрунтовно і достатньо інерційно", - сказав експерт.
Він розповів, як можуть розвиватись події далі.

"Зараз ми маємо таку ситуацію, що з одного боку Євросоюз відкрив перед Януковичем певне вікно можливостей для того, щоб досягти цього задекларованого успіху. З іншого боку – умови для виконання, зокрема, по цій справі Тимошенко, по реакції України на майбутнє рішення страсбурзького суду, є для нинішнього політичного режиму практично не підйомними. Тому я залишаюсь помірним оптимістом щодо цієї справи. Найбільшим успіхом могло би бути те, що українська сторона все-таки продемонструє якусь готовність вирішувати справу, не довівши їх до логічного кінця, просто продемонструє конкретний прогрес без остаточного рішення у цих справах. І ЄС проявить прагматизм і піде на підписання Угоди про асоціацію у листопаді. Але ця угода дуже довго не буде ратифікована Європейським парламентом, парламентами держав і не буде вступати у повною мірою в силу. Але двом сторонам - ЄС і Україні - очевидно, вигідно було б ввести в дію частину угоди, яка називається Угода про поглиблену і посилену зону вільної торгівлі. І ця угода може бути введена в дію додатковою тимчасовою угодою з моменту підписання Угоди про асоціацію, до ратифікації, до повного введення його в силу. От тимчасову оцю  частину угоди запустять в силу. І це фактично те, що хоче українська влада від ЄС, і це насправді те, що у тому числі ЄС хоче від української влади", - додав Горбач.

 

Зараз ви читаєте новину «Підписання Угоди про асоціацію залежатиме від реакції України на рішення Євросуду щодо Тимошенко - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути