середа, 03 грудня 2008 12:29

Над організаторами Голодомору проведуть судовий процес

Український суд загальної юрисдикції проведе судовий процес над організаторами Голодомору 1932-33 років в Україні після того, як Генпрокуратура розслідує відповідну кримінальну справу.

Таку думку висловив виконувач обов"язків голови Служби безпеки Валентин Наливайченко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Суд загальної юрисдикції цілком може розглядати такі справи... через відповідну статтю Кримінального кодексу України", - сказав він.

Наливайченко також підкреслив, що всі закиди про те, українці не можуть провести такий судовий процес, оскільки спливли терміни давнини, не відповідають дійсності.

"Всі обвинувачення або спроби сказати, що нам, українцям, неможливо це здійснити, оскільки минув термін, - це неправда", - заявив керівник СБУ.

Він пояснив, що Україна є стороною Конвенції 1948 року про попередження злочинів геноциду і покарання за них і, відповідно до цього документу, такі злочини терміну давнини не мають.

За словами Наливайченка, приєднавшись до цієї Конвенції, Україна імплементувала таку норму в національне законодавство, і на цій підставі буде проведено судовий процес.

Відповідаючи на питання, який саме суд в Україні може розглядати такі справи, Наливайченко зазначив, що це буде визначати Генеральна прокуратура України.

"Спочатку має бути порушена кримінальна справа за матеріалами, розсекреченими СБУ, і на підставі показань потерпілих", - пояснив керівник СБУ.

Він також наголосив, що наразі "йдуть узгодження юридичних моментів" з Генпрокуратурою.

"Як тільки юридичні узгодження завершаться, я так розумію, Генпрокуратурі нічого не заважає порушити кримінальну справу. Я упевнений в цьому", - підкреслив Наливайченко.

"Думаю, що таку справу буде розглядати суд загальної юрисдикції. Тут немає нічого особливого. Єдине – має бути спеціальний прокурор, як це робили інші країни", - додав він.

Керівник СБУ сказав, що в подібних справах (у міжнародному праві є два прецеденти) призначається спеціальний державний прокурор, і "вже не має значення, в якому суді буде розглядатися справа, головне, щоб це був український суд".

Зараз ви читаєте новину «Над організаторами Голодомору проведуть судовий процес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути