Ексклюзиви
четвер, 04 лютого 2010 17:25

На рівень 2008-го економіка України зможе повернутися за 7 років

На рівень 2008-го економіка України зможе повернутися за 7 років

Для відновлення економіки України до рівня 2008 року знадобиться від 4 до 7 років.

Про це заявив сьогодні голова Національного банку України Володимир Стельмах на спільній нараді за участю Президента України Віктора Ющенка.

За оцінками Нацбанку, реальний ВВП України в 2009 році впав до рівня 2005 року.

"На відновлення після такого падіння, за песимістичними прогнозами, необхідно десь 7 років, за оптимістичними - не менше ніж 4 роки, щоб вийти нам на рівень 2008 року", - сказав Стельмах.

Говорячи про плани на 2010 рік, голова НБУ відзначив необхідність почати стимулюючий період виходу економіки з рецесії.

Що стосується можливої вартості стимулюючих кредитів для комерційних банків наразі Нацбанк розробляє проект постанови, згідно з якою НБУ планує надавати комбанкам стимулюючі кредити.

Метою такого рефінансування є стимулювання кредитування економіки України на період її виходу на докризові параметри й сприяння банківській системі у відновленні процесу кредитування довгострокової економічної програми вітчизняного товаровиробника), то з урахуванням попереднього прогнозу інфляції на 2010 рік на рівні 9,7% Стельмах сказав:

"Ми повинні взяти половину з цієї інфляції, щоб банки додавали ще половину, й загальна вартість для кінцевого позичальника повинна бути в межах 10%".

За словами голови Нацбанку, в 2010 році, враховуючи урядові макропрогнози, в т.ч. номінального ВВП на рівні 1179 млрд грн, зростання грошової маси поточного року в Україні може становити 30%.

"Ми думаємо, що такого не буде, реально ми орієнтуватимемося на 20% приросту грошової маси. Це не дасть удару по інфляції", - сказав Стельмах, при цьому додавши, що інфляція також залежатиме від того, яку політику зростання соціальних стандартів проводитиме уряд.

УНІАН
Зараз ви читаєте новину «На рівень 2008-го економіка України зможе повернутися за 7 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути