вівторок, 19 січня 2010 17:12

Економіка України стала заручником політики - західні ЗМІ

Економіка України стала заручником політики - західні ЗМІ

Помаранчева революція 2004 року дала Україні нову надію. Однак на початку 2010 року, хоча дефолт здається практично неможливим, інвестори виділили Україні більше коштів, аніж будь-якій іншій країні - щоб за рік вона мала змогу сплатити свій борг, повідомляє The Wall Street Journal.

Політичні ризики продовжують утримувати українську економіку у підвішеному стані. Президентські вибори, що відбулись минулої неділі, наблизили ситуацію до вирішення. Проте ризик того, що після другого туру виборів, в якому змагатимуться прем"єр-міністр України Юлія Тимошенко і Віктор Янукович, не зможе створитити таку необхідну політичну стабільність, залишається.

Хто б не став переможцем, він зіштовхнеться з величезними труднощами. Головне завдання полягає у тому, щоб переконати Міжнародний валютний фонд відновити виплати відповідно до програми, розміром у $16,4 млрд. МВФ припинив виплати напередодні виборів, коли уряду не вдалося узгодити зростання внутрішніх цін на газ, а Парламент ухвалив збільшення заробітних плат та пенсій, які можуть збільшити дефіцит бюджету на 7% від валового внутрішнього продукту.

Без коштів МВФ, Україна, для сплати своїх рахунків (у тому числі за російський газ), змушена буде використовувати валютні резерви. Відносини з міжнародними кредиторами погіршились. Економіка постраждала: за даними МВФ, ВВП в 2009 році скоротився на 14% і зросте у 2010 році лише на 2,7%.

Підтримка МВФ заспокоїть ринки, резерви можна буде зберегти, тиск на гривню, які впала на 60% по відношенню до долара у порівнянні з її докризовим рівнем, послабиться. Також можна буде запобігти зростанню проблем у банківському секторі.

Проте новий президент потребуватиме політичної підтримки, щоб проштовхнути заходи жорсткої економії. Якщо переможе Тимошенко, вона повинна бути в змозі консолідувати владу досить швидко. Якщо переможцем стане Янукович, він може почати наполягати на дострокових парламентських виборах, щоб зміцнити свою підтримку. Таким чином період виборів затягнеться.

Інвестори будуть уважно спостерігатимуть за ситуацією в Україні. Перспективи для них можуть бути цілком привабливими, проте загострення політичної нестабільності сильно вдарить і по них, і по українській економіці в цілому.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Економіка України стала заручником політики - західні ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути