Ексклюзиви
субота, 28 серпня 2021 20:23

"Миру нема, корупція не подолана. За два роки не виконали жодної обіцянки" - Зісельс

"Миру нема, корупція не подолана. За два роки не виконали жодної обіцянки" - Зісельс
Йосиф Зісельс: "На наших ногах ще залишилися кайдани з імперії. Але ми відповзаємо, і це найважливіше. В "русский мир" нас уже повернути неможливо". Фото: Тарас Подолян

Влада не зацікавлена в гуманітарній сфері, а саме вона є елементом створення нації. Найголовніша загроза всередині держави – популісти, що лише імітують діяльність. Громадянське суспільство – головний здобуток України за добу незалежності.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів український правозахисник і дисидент Йосиф Зісельс.

"Влада не має цікавості до гуманітарної сфери. Верхівка не бачить у цьому важливості, – каже він. – За два роки не призначили віцепрем'єра з гуманітарних питань. А націю створюють саме гуманітарні аспекти, а не економіка чи юриспруденція. Немає уваги до культури. Не сформована політика пам'яті. Література, мова, історія – влада цим не цікавиться. Вона прагне створити вертикаль".

Свого часу Янукович здобув консолідовану владу – єдність парламенту і Кабміну – і використав її, щоб грабувати країну. Нинішні – неофіти в політиці, але теж намагаються згуртуватися, каже правозахисник.

"За два роки вони не виконали жодної обіцянки. Миру нема. Корупція не подолана. Олігархи не поборені. Тарифи підвищуються. Їхнє завдання, як і в будь-яких популістів, – імітувати активність. Україні загрожують не радикали з рейтингом 1,5 відсотка, а популісти – тобто брехуни. Обіцяють те, чого не здатні зробити", – зазначає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найбільша проблема України - війна з Росією" - як Київ відзначив День Незалежності

Президент Зеленський, якому закидали радянську ідентичність, за два роки влади змінився. Однак ці зміни не надто помітні, вважає Зісельс.

"Кожна людина змінюється. Він став краще орієнтуватися в певних питаннях. Однак йому все пишуть. Він майже нічого не каже від себе. Це державі нічого не дає", – робить висновки він.

30-та річниця Незалежності – дуже важлива для України дата, наголошує дисидент.

"Ми непослідовно й повільно рухаємося в європейську цивілізацію. Це тяжкий шлях. На наших ногах ще залишилися кайдани з імперії. Але ми відповзаємо, і це найважливіше. В "русский мир" нас уже повернути неможливо".

Роки незалежності дали нову генерацію, яка народилася й виросла в Україні, каже Зісельс.

"Вона неоднорідна. Є такі, що кажуть: "Ні, ми не можемо чекати. Хочемо жити добре і зараз" - і виїжджають на Захід. Але є здібна й енергійна молодь, яка лишається. І її більшає. Будь-яке намагання влади повернути нас до Росії викликає Майдан. Є й інші причини повстань – економічні, політичні, зрада національних інтересів. Але спусковий гачок – поворот до Росії. Громадянське суспільство – це головний здобутком України періоду незалежності", – підсумовує він.

Повне інтерв'ю з Йосифом Зісельсом читайте в журналі "Країна"

16 липня 1990 року Верховна Рада Української PCP ухвалила Декларацію про державний суверенітет України і постанову "Про День проголошення Незалежності України". Наступного року внесли зміни в Кодекс законів про працю, внаслідок чого у переліку святкових днів з'явився запис: "16 липня – День Незалежності України". Його відзначили лише раз – у липні 1991-го.

24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСР ухвалила Акт проголошення Незалежності України. 1 грудня 1991 року його підтримав народ на Всеукраїнському референдумі. Через це дату святкування Дня Незалежності змінили. 20 лютого 1992 року Верховна Рада України ухвалила постанову "Про День Незалежності України", якою встановила дату 24 серпня.

Зараз ви читаєте новину «"Миру нема, корупція не подолана. За два роки не виконали жодної обіцянки" - Зісельс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути