четвер, 05 липня 2012 05:39

Спецтема: Боротьба за "мову"

"Ми знову йдемо на розкол, але витоптувати далі газони я не бачу сенсу"

"Ми знову йдемо на розкол, але витоптувати далі газони я не бачу сенсу"
фото: gazeta.ua

"Ми тільки пройшли Євро, ніби об'єдналися трохи - і що тепер маємо?" - прокоментував для Gazeta.ua мовний конфлікт колишній губернатор Черкащини 56-річний Володимир Лук'янець.

"Моє бачення: не треба прив'язуватися до виборчого процесу. Вчора я почув заяву Львівського голови, що сьогодні збирають розширену президію і буде надзвичайна сесія. Після Львову можуть піти інші і приймуть своє рішення. Ми знову йдемо на розкол, на збурення громадськості. Але витоптувати далі газони я не бачу сенсу. Це тільки й того, що знову стягнуть усіх силовиків".

"Я вважаю, якщо ти державний службовець і живеш в Україні, то маєш знати державну мову. А вивчати можна й російську", - додав Володимир Лукич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вони хочуть знищити не мову, а Україну!" - мітинг опозиції у Вінниці

Колишній народний депутат України і директор Красенівської школи з Чорнобаївщини Черкаської області 60-річний Петро Душейко згадав, як у 1996 році, коли приймалася Конституція, теж виникало мовне питання.

"Тоді досягли компромісу: єдиною для всіх регіонів має бути українська. Наша держава, за великим рахунком, нічого не має. То мусить мати хоча би свою мову. Тепер може трапитися так, що в одних регіонах державною мовою буде одна, в інших - інша. Але ж у нас не федеративна республіка, як у Швейцарії. Вважаю, що це штучно зроблено і відношуся до цього питання негативно. Хочете мінять Конституцію - то готуйте пропозиції, вирішуватиме більшість чи референдум. Хтось мовним законом спрацював на розкол України. Я думаю, що на заклик Яценюка поїдуть із Західних регіонів. Із Східних повезуть. А в центральних областях, при всій повазі, ми тут безхребетні. Це видно по всіх подіях останніх років на Черкащині. Хтось із політиків казав про таких українців, як ми, що вони не пропадуть, бо пристосуються до всіх і всього. Де треба поклоняться, пригнуться і пилюку з чобота оближуть", - прокоментував у телефонній розмові Петро Григорович.

Петро Душейко переконаний, що єдиною державною має бути українська. Нація перестає такою бути, якщо її втрачає.

"От Ізраїль тисячоліттями йшов до відновлення своєї держави. В середині 50-х років державною мовою став іврит, який зберігся у релігійних текстах. Ним не володіло 95% населення, а його вивчили. І в результаті в них є маленька держава. А нам тоді навіщо було 21 рік "город городити", треба було так і жити", - сказав Петро Григорович.

Зараз ви читаєте новину «"Ми знову йдемо на розкол, але витоптувати далі газони я не бачу сенсу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

52

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути