середа, 04 липня 2012 21:46

"Вони хочуть знищити не мову, а Україну!" - мітинг опозиції у Вінниці
7

Фото: Фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК

4 липня о 14.00 на площі Театральній у Вінниці об'єднана опозиція провела мітинг на знак протесту прийняття закону про мови.

Активісти збирались в тіні дерев через сильну спеку.

Голова обласної "Батьківщини" Людмила Щербаківська підійшла до ятки, де був підключений мікрофон.

"Шановні справжні українці, підійдіть, будь ласка, до мене! Сьогодні розпочинаються акції протесту по всій Україні. Переказуйте своїм рідним, друзям, знайомим, щоб приходили сюди підтримувати нашу мову. Палатка об'єднаної опозиції весь час стоятиме тут. Стало відомо, що автобуси з вінничанами, які їхали в Київ підтримати наших протестувальників, зупинили, не пустили до столиці. Будемо підтримувати їх у кожному місті й містечку, по всій Україні", - сказала вона.

Депутат обласної ради Віктор Козак зауважив, що наступ на мову – це наступ на Україну, крок до її роз'єднання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Донецьку вимагають позбавити українського громадянства Колесніченка й Ківалова

"Нас ведуть дорогою Белорусі. Адже там немає мови. Скоро й Білорусі не буде. Все там приватизували певні люди. Наша біда в тому, що ми досить пасивні. Потрібно скликати позачергову сесію обласної ради, приймати звернення проти прийняття цього закону. Бити на сполох, тому що Партія регіонів продає Україну", - зауважив він.

Інший депутат обласної ради Сергій Свитко застерігав, що коли зникає мова - зникає нація.

"Ще за радянських часів знищували українську мову. Хотіли, щоб український народ перетворився на біомасу. Ганьба владі!", - виголосив він.

"Ганьба! Ганьба!" - скандували протестувальники.

Представник партії "Свобода" Микола Білан запевняв, що влада не може пробачити нам, що в Україні нове покоління розмовляє українською мовою.

Журналіст Леонід Бровченко оголосив безстрокове голодування, просто під час виступу одягнув характерну білу пов'язку на голову.

"Буду голодувати тут на Театральній, в унісон із Києвом. Це вже не вперше я голодую. Але ось що скажу. Можна знущатися над нашими тілами, але дух українців їм не зламати!", - заявив журналіст.

Зараз ви читаєте новину «"Вони хочуть знищити не мову, а Україну!" - мітинг опозиції у Вінниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1264
Голосування Як держава може популяризувати українську мову в Україні?
  • Українська повинна бути єдиною мовою в органах влади
  • Українською повинні навчатися у всіх ВНЗ
  • Українською повинні вести всі культурні заходи
  • Українська повинна бути єдиною мовою на телебаченні
  • Держава не повинна втручатися в такі питання
Переглянути