середа, 04 липня 2012 19:24

У Донецьку вимагають позбавити українського громадянства Колесніченка й Ківалова
14

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Зараз біля Донецької облдержадміністрації триває акція протесту, яка зібрала близько 70 місцевих активістів. Вони проголосували за те, щоб позбавити авторів мовного закону Вадима Колесніченка та Сергія Ківалова українського громадянства.

Скандують: "Колесніченко, до побачення!" і "Ганьба!". Мітингувальники називають депутатів, які проштовхнули закон - "політичними проститутками", "слугами Кремля" і "шулерами", а прийнятий вчора акт - "шахрайським".

"У залі було не більше сотні депутатів, а проголосували в два з половиною рази більше, включаючи картку Литвина! Мені, вченому, важко читати цю нісенітницю, в якій немає логіки і немає зв'язку. З цього так званого закону, якщо група людей говорить виключно матерною мовою або спілкується блатною фенею, то це "мови меншини", які можуть бути регіональними", - поділилася з Gazeta.ua донецький правозахисник і український націоналіст Марія Олійник.

"Мова - духовний фундамент народу. Зникне наша мова, зникне і держава! І тоді наші діти стануть гарматним м'ясом у чужих військах!" - виступив із промовою донецький пенсіонер Іван Хитрий.

"Антинародний, антиконституційний, роз'єднуючий, що веде в бік від реальних проблем - ось що це за закон. Його взяли нахабно, без обговорення поправок, із порушенням процедури, етики та регламенту. Партія регіонів перетворила парламент у сходняк, а депутати стали владною бандою. Раніше вони "розводили" людей на ринках і вокзалах, а тепер кидають наш народ, перебуваючи у Верховній Раді!" - заявив Микола Кутепов із місцевого відділення "Фронту змін".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не будь іносранцем": у Черкасах люди звільняються з роботи через "мовний" закон

Учасники мітингу вимагали від Януковича ветувати "ганебний" закон, який "знищує державність" і "штовхає громадянське суспільство до непокори". Вони збираються відповідну резолюцію направити Президенту України кур'єрською поштою.

"У Донецькій області зареєстровано 1242 газети російською мовою і тільки 4 українські, причому одна з них - моя газета "бандерівець", яка не виходить із 1997 року, - говорить Марія Олійник. - Так само в Донецьку більше 90 російських шкіл і всього 18 українських, з яких існування однієї знаходиться під питанням - долю цієї школи ще вирішують в апеляційному суді. Облрада і облдержадміністрація ведуть справи російською. Так кого ж тут утискають - невже тих, хто розмовляє російською?!"

Водночас на мітинг прийшла одна незгодна громадянка, яку організатори назвали провокатором і спробували закрити їй рот фізично.

"Я не проти, щоб в Україні українська була державною мовою, але я прийшла висловитися проти Тягнибока, який закликає до збройного повстання і кровопролиття!" - заявила пенсіонерка Юлія Андрійчук.

Крім прапорів "Свободи", учасники розгорнули прапори інших опозиційних партій і прапор УПА. Вони виступали як українською так і російською мовою. Мітингувальники написали плакати: "Мови нема - країна тюрма", "Геть Російські окупанти! Захистимо мову єднання!", "Україна знову в небезпеці!" та інші.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку вимагають позбавити українського громадянства Колесніченка й Ківалова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

186

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути