середа, 04 липня 2012 15:06

Яценюк хотів вечеряти в "Макдональдсі", а Кличко говорив українською
18

Біля Українського дому зібралося 500 людей
Фото: Фото: Ростислав Мисюкевич
Мітингувальники приносили із собою їжу та напої
Віталій Кличко розмовляв українською
З обох боків Українського дому чергували 200 бійців “Беркуту”
Арсеній Яценюк спілкується з Анатолієм Гриценком

Дванадцята ночі. Біля Українського дому грає пісня "Лента за лентою набої подавай" - динаміки встановлені на мікроавтобусі, припаркованому на тротуарі. Навколо будівлі зібралося близько 500 людей - протестують проти ухвалення в другому читанні мовного законопроекту.

На розкладачках лежать люди з білими стрічками на головах "Я голодую". Серед них — нардеп-"нунсівець" Ярослав Кендзьор. Кутається у державний прапор. Надворі прохолодно. Під входом до будівлі журналісти і мітингувальники обступають лідера партії "УДАР" Віталія Кличка.

— Я вас тільки застерігаю — не зробіть, як Тігіпко! — каже йому киянка 54-річна Наталія, яка п'яту годину стоїть під Українським домом. - Ви повинні бути патріотом більше за всіх. Дивіться!

— Ви мене лякаєте? — сміється Віталій. Говорить українською.

— Боже збав! Я попереджую! — відповідає жінка.

У напівтемряві між протестувальниками прудко ходить у білосніжній приталеній сорочці з довгим рукавом 38-річний Арсеній Яценюк. На ходу говорить по мобілці. Люди впізнають його за голосом й обертаються.

— Передзвони йому, передзвони, — дає комусь команду Яценюк. — Нарешті зупиняється неподалік розкладачок. — Сходити в "Макдональдс"? Давно я цієї гидоти не їв.

Яценюк іде в ресторан "Мафія" неподалік від Українського дому. Із ним лідер "Свободи" Олег Тягнибок та нардеп-"нунсівець" Микола Мартиненко. Сідають на літньому майданчику. Перемовляються, п'ють каву.

"Одна мова — одна нація! Україна — понад усе!" - лунають скандування "Свободівських" парубків.

Люди в темряві стоять гуртками. Кажуть, о другій ночі мітингувальників буде "в'язати" "Беркут", бо зранку в Українському домі запланована підсумкова прес-конференція президента Януковича.

— Якщо наша влада не боїться судів, то має боятися самосуду, — каже чоловік, який представляється Семеном Палієм, 52 роки. - Під Дніпропетровськом перед війною був баштан, якого сторож не міг вберегти його від злодіїв. Прийшли німці, прогнали сторожа і поставили дві шибениці. Красти перестали, хоч нікого навіть не повісили. У нас буде так: в одному місці — перевернута машина з мажором, який збив людей, в іншому — спалена хата чиновника. Тоді щось може змінитися. Але народ ще не дійшов до точки кипіння.

— Скоро випустимо нову пісню, — додає телеведучий 43-річний Антін Мухарський, який останнім часом виступає з проектом "Лагідна українізація". — Перед нею буде вірш: "Із своїм північним братом розмовляю тільки матом. Вибачай, родной народ, заї...али! Х... їм в рот!". Треба переходити до суворої українізації — лагідна не допомагає.

З обох боків Українського дому чергують зо 200 бійців "Беркуту". Ще 12 автобусів припарковані трохи далі.

— Мы тут с семи утра, — розказує один із правохоронців.

О 6.00 з динаміків лунає гімн України. Всі, хто спав на сходах, схоплюються на ноги та співають.

— В межах години сюди хочуть притарабанити цього платного паяца Калашнікова з його навіженими ідіотами! — виголошує в мікрофон 43-річний Олег Тягнибок. — Тому мобілізуємося і не розслабляємося, на провокації не піддаємося. Люди зараз прокидаються — дзвоніть їм, відправляйте смс, кличте сюди. Як попустимо їм вчорашнє голосування, то вони вирішать, що ніхто не зможе їм завадити.

За годину до стадіону "Динамо" під'їжджають ще 8 автобусів "Беркуту". До Українського дому підходять з дві сотні "беркутівців". Вишикуються у колони з обох боків будівлі. Напроти них попід руки беруться Арсеній Яценюк, В'ячеслав Кириленко, Андрій Парубій — близько 20 осіб.

— Сюди зігнали всіх, кого могли: міліцію, внутрішні війська, "удошників" — загалом близько 5 тисяч людей, — говорить Яценюк. — Не знаю, чому вони так нас бояться. Ми проводимо мирну акцію протесту. Їх більше, ніж нас.

Близько 8.00 на тротуарах навколо Європейської площі збираються кілька сотень людей. Серед них багато пенсіонерів та молоді шкільного або студентського віку.

— Мы за Януковича, — говорить 16-річна Анна. — Он хороший, Евро сделал!

Молодь розповідає, що за годину "стояння" кожному заплатять 60 грн.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк хотів вечеряти в "Макдональдсі", а Кличко говорив українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

113

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути