середа, 22 травня 2013 22:55

"Ми бачили чергову агресію щодо журналістів: тепер уже з боку прем'єра" - Вікторія Сюмар

"Ми бачили чергову агресію щодо журналістів: тепер уже з боку прем'єра" - Вікторія Сюмар
Медіафахівець назвала умови, за яких журналістів можна позбавляти акредитації. Фото: poryad.com

Принцип акредитації журналістів носить сервісний характер, а не дозвільний, як його сприймає влада.

Про це Gazeta.ua сказала виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар, коментуючи позбавлення акредитації журналістів, які влаштували мовчазну акцію протесту на засіданні уряду в середу.

"Сам принцип акредитації українська влада чомусь сприймає як дозвільний принцип. Вона забуває, що принцип акредитації носить сервісний характер, – говорить експерт. – Фактично, коли журналіст акредитовується, то він це робить для того, щоб влада створила для нього всі можливості для роботи. Бо журналіст працює в інтересах суспільства рівно настільки, наскільки працює представник влади. Ось цього розуміння навіть близько немає в українських чиновників".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров вирішив позбавити журналістів акредитації за акцію у Кабміні

Медіафахівець назвала умови, за яких журналістів можна позбавляти акредитації.

"Забрати акредитацію, позбавити її можна не того, хто здійснює ті заходи, які не подобаються посадовцям, а тоді, коли це заважає роботі, по-перше, журналістів і, відповідно, чиновників. Наскільки це сьогодні в Кабміні заважало роботі, якщо це був мовчазний протест – відповідь очевидна. Тобто, це була демонстрація позиції журналістської спільноти на захист своїх колег", - наголосила Сюмар.

За її словами, нормальною реакція влади була б за тих умов, якби "прем'єр пообіцяв розібратися, з'ясувати, отримати останній звіт від свого прямого підлеглого міністра Захарченка".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова медіа-профспілки закликає ВР виділити кошти "на лікування здичавілого Азарова"

"Натомість ми бачимо чергову агресію – тепер уже з боку прем'єр-міністра щодо журналістів. Це при тому, що прем'єр як один із високих посадовців у цій країні ще нічого не сказав стосовно цієї надзвичайно резонансної ситуації", – підкреслила медіаексперт.

Нагадаємо, під час сьогоднішнього засідання уряду троє журналістів розвернулися до міністрів спинами, на яких було написано "Сьогодні журналістка! Завтра – ваша дружина, сестра, донька. Дійте!". Кореспондент "Лігабізнесінформ" Наталія Тарасовська розповіла, що акредитації позбавили її, журналіста 5 каналу Ірину Герасимову, кореспондента "Дела" Віру Щербакову, журналістів РБК, Українських новин, "Коммерсанта".

Зараз ви читаєте новину «"Ми бачили чергову агресію щодо журналістів: тепер уже з боку прем'єра" - Вікторія Сюмар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути