четвер, 21 лютого 2013 17:40

Матіос: У світі не існує держави, яка би так тривало вела дискусії стосовно своєї мови

Матіос: У світі не існує держави, яка би так тривало вела дискусії стосовно своєї мови
Маріа Матіос: З ухваленням мовного закону Україна запізнилася на 20 років. Фото: korrespondent.net

У сучасному світі не існує держави, яка би так тривало вела би дискусії стосовно своєї мови.

Про це сказала народний депутат від УДАР, письменниця Марія Матіос, коментуючи новий мовний законопроект від опозиції.

Вона запевнила, що всі критичні заяви з приводу цього законопроекту є абсурдними і не відповідають дійсності.

"Коли почалася хвиля вульгарної критики на адресу законопроекту, я почувалася себе абсурдно. У сучасному світі не існує держави, яка би так тривало вела би дискусії стосовно своєї мови. Але це за умови, що керівництво держави є державниками, а служниками інших держав", - підкреслила вона.

Матіос розповіла, що подібна доля спіткала і французький мовний закон, який було ухвалено у 1994 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На Фаріон російська мова діє, як не знаю що" - комуніст

"Тоді французькій мові не загрожував жоден розкольницький "Колесніченко-Ківалівський" мовний закон, але тим не менш за ініціативи тодішнього міністра культури Франції було ухвалено закон щодо захисту французької мови, на підставі того, що у мові поширилося занадто багато англіцизмів, - розповіла вона. - Картина є майже дзеркальна до нинішньої ситуації в Україні. Тоді цей французький закон теж було перекручено та розкритиковано. Те саме ми спостерігаємо і щодо нашого законопроекту".

Однак, вона запевнила, що в ініціаторів цього законопроекту вистачить терпіння пояснити людям, що насправді він не несе нікому жодної загрози.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мовна політика має сприяти інтеграції в українське суспільство представників етносів - Янукович

"Ми розуміємо поки що просвітницьку місію цього законопроекту. Але у нас є дуже велике терпіння, дуже велике бажання, вміння і переконання у своїй правоті, щоби пояснювати, говорити із суспільством", - зауважила Матіос.

Єдиним, кому дійсно може заважати цей законопроект, переконана вона, це чиновники, які не хочуть вивчити українську мову.

"З цього закону найбільший дискомфорт — для українського державного чиновника, який не хоче розмовляти українською мовою, який харчується коштом українських платників податків і накинувся на цей законопроект", - пояснила письменниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Освітні ініціативи Табачника суперечать деклараціям Януковича

Вона зауважила: "Партія регіонів зараз загнала половину України у соціальні копанки і зробила спробу загнати у бункери й українську мову. Почала з Хрещатика, який зачистила від українських книгарень. Ми це дуже добре розуміємо. Але ми не будемо долучатися до тих, хто плачеться і голосить за цим. Ми розуміємо, що не можна безкінечно голосити над своєю долею і не маємо наміру продовжувати ці плачі".

Матіос переконана, що насправді Україна "запізнилася із прийняттям такого закону років на 20".

"Ми будемо говорити із суспільстві. В українському політикумі та суспільстві є достатня кількість притомних людей, які вміють на пальцях пояснювати громадянам, що цей законопроект не становить жодної загрози ні для жодної мови", - підсумувала вона.

Зараз ви читаєте новину «Матіос: У світі не існує держави, яка би так тривало вела дискусії стосовно своєї мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути