четвер, 21 лютого 2013 16:00

Опозиція запропонувала противагу закону Ківалова-Колесніченка

Опозиція запропонувала противагу закону Ківалова-Колесніченка
Законопроект писався близько двох років Фото: news.liga.net

Народні депутат від опозиції презентували новий мовний законопроект, який має стати противагою закону Ківалова-Колесніченка про засади державної мовної політики. Про це повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

Презентація відбулась на честь Міжнародного дня рідної мови, який святкується сьогодні. У заході взяли участь розробники законопроекту: екс-міністр юстиції Сергій Головатий та експерт Оксана Сироїд, а також народні депутати від трьох опозиційних фракцій, які зареєстрували цей законопроект у Верховній раді: Володимир Яворівський, Ірина Фаріон, Марія Матіос та Володимир Бондаренко.

"Після закону Ківалова- Колесніченка українська мова втратила свій юридичний захист, - наголосив Головатий. - У відповідь на провокацію, яку зробили ці російські шовіністи, було вирішено підготувати цей законопроект, який бодай на 23-му році незалежності створював би інституційний механізм захисту української мови".

Головатий запевнив, що законопроект нікому нічого не нав'язує, а створює державне регулювання суспільних взаємин.

Учасники заходу пояснили, що наразі вони не мають наміру просувати цей законопроект у парламенті, оскільки спочатку він має пройти широке громадське обговорення.

"Законопроект не зареєстрували у парламенті, однак ми за те, щоб його довго обговорювати. Ми не хочемо зараз розглядати його у гарячій Верховній раді, щоби його там провалили. Як тільки випаде хороша нагода, він буде представлений на розгляд у парламенті", - пояснив Яворівський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін нагородив медалями авторів "мовного закону" Ківалова і Колесніченка

У свою чергу Фаріон додала: "Ми будемо робити величезну промоцію цього законопроекту. Бо він не є законопроектом швидкого ухвалення".

Розробники законопроекту також розповіли, що він писався близько двох років. За основу було взято законодавство низки країн, зокрема Польщі, країн Прибалтики, Канади, Словаччини, Росії тощо, а також світові нормативи.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція запропонувала противагу закону Ківалова-Колесніченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути