середа, 15 жовтня 2008 09:37

Гельсінська спілка підтримала Ющенка

Голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Валерій Бущенко вважає, що судді мають право вимагати охорони в разі загрози фізичної розправи.

Так він прокоментував "Німецькій хвилі" ситуацію з посиленням охорони судів, які залучені до розгляду питання чинності указу президента про розпуск парламенту і перевибори.

Крім того, правозахисник зазначив, що ліквідація президентом Київського окружного суду також законна.

Але на таке рішення, за його словами, кидає тінь збіг із невигідним президентові Віктору Ющенку судовим рішенням.

"Може, це ефективно і розумно, і цей суд справді слід було розділити на дві установи, адже Київ – дуже велике місто. Але президент міг би почекати більш зручної нагоди, коли б це не викликало такого здивування", - вважає Бущенко.

Як відомо, Ющенко своїм указом у понеділок ліквідував Окружний адміністративний суд Києва, який перед тим за клопотанням БЮТ виніс ухвалу про призупинення указу президента про дострокові парламентські вибори. Натомість Ющенко постановив створити на два окружних амінсуди: Центральний та Лівобережний.

Тепер правомірність рішення Окружного адмінсуду Києва має за позовом представників секретаріату президента розглянути Київський апеляційний адмінсуд – його засідання у вівторок було перенесено на п"ятницю, оскільки депутати від БЮТ заблокували суд.

Між тим, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко у вівторок заявив, що Ющенко дав дозвіл залучити до охорони судів внутрішні війська на допомогу Управлінню державної охорони. У БЮТ такі дії вже назвали спробою тиску на судову владу.

Голова Верховного Суду України Василь Онопенко назвав останні дії високопосадовців щодо суддів і судів свавіллям та "загрозою тотального знищення правосуддя".

Зараз ви читаєте новину «Гельсінська спілка підтримала Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути