четвер, 11 лютого 2010 11:22

Європарламент роздумує, чи приймати Україну в ЄС

Європарламент роздумує, чи приймати Україну в ЄС

Європарламент сильно розчарований "кінцем помаранчевої революції" і перемогою Віктора Януковича на президентських виборах, однак з іншого боку розглядає можливості подальшого зміцнення відносин між Україною та ЄС.

Новий чеський комісар з питань розширення ЄС Штефан Фуелє підтвердив готовність Єврокомісії до співпраці з новим президентом.

"Україна по суті, є важливим стратегічним партнером для ЄС, і динаміка зміцнення відносин повинна бути продовжена", - сказав під час дебатів в Страсбурзі. Однак, за словами комісара, швидкість наближення до ЄС залежить від самої України. Він закликав нового президента якомога швидше почати "реальні економічні реформи".

Зі свого боку, польські депутати Європарламенту запропонували комісару найближчим часом надати Україні членство в ЄС. Серед них був і польський європосол Павло Коваль, голова делегації Європарламенту по зв"язках з Україною.

"Чи можемо ми заохочувати людей до якихось жертв, якщо їм говорять, що вони вічно перебуватимуть в коридорі ЄС? Прохаю повідомити українцям, що одного дня вони будуть в ЄС. Ми повинні скасувати візи і заявити, що двері до Європи відкриті. Через п"ять років після Помаранчевої революції, хтось мусить нарешті це сказати ", - стверджує депутат.

Коваль не згоден з думкою, висловленою, серед інших, німецьким європослом Ельмаром Броком (ХДС), який "впевнений, що перемога Януковича то кінець помаранчевої революції". Він переконував комісарів, що 70% явка на вибори є рідкістю, відзначивши, що "в європейських країнах демократичними правилами також користуються ті, хто колись їх вже ламав".

Однак, більшість Європарламентаріїв не приховували свого розчарування.

"Я розчарований, тому що Янукович не демократ. Він відійде від НАТО, а про ЄС буде лише балакати", - заявив британський консерватор Чарльз Таннок.

Gazeta.ua за матеріалами Gazeta.pl

Зараз ви читаєте новину «Європарламент роздумує, чи приймати Україну в ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути