четвер, 13 вересня 2012 18:32

Естонський міністр розповів про підготовку Росії до "нової війни" з Грузією

Естонський міністр розповів про підготовку Росії до "нової війни" з Грузією
Урмас Рейнсалу. Фото: uudised.err.ee

Міністр оборони Естонії Урмас Рейнсалу запідозрив російського президента Володимира Путіна в підготовці другого етапу "завоювання" Грузії. Глава естонського Міноборони бачить як мінімум дві ознаки того, що Москва, яка прагне "поставити Грузію на місце", затіяла проти неї черговий маневр.

По-перше, з 17 по 23 вересня на півдні Росії пройдуть стратегічні командно-штабні навчання "Кавказ-2012", які заздалегідь налякали Тбілісі. По-друге, кремлівські підступи естонський міністр схильний бачити в появі на політичній арені Грузії мільярдера з Росії Бідзіни Іванішвілі, який очолив опозицію і став головним супротивником Саакашвілі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВС Грузії: Бурджанадзе говорила по телефону з сином про розпалювання громадянської війни

Його статки оцінюються приблизно у 6 мільярдів доларів і складаються з російських активів. Бідзіною він став, переїхавши до Грузії, в Росії ж його знали як Бориса. Він заснував банк "Російський кредит", володів "Імпексбанком" і Михайлівським гірничо-збагачувальним комбінатом. Пізніше став власником компанії "Унікор", що управляє активами у фінансовому та промисловому і фінансовому секторах. Про рішення зайнятися політикою на своїй історичній батьківщині мільярдер оголосив восени минулого року.

Здогадуючись, чим це загрожує, грузинська влада оперативно позбавили Іванішвілі громадянства країни. Вони звинуватили бізнесмена в тому, що, всупереч конституції Грузії, він є громадянином інших країн - Росії та Франції. У відповідь він відмовився спочатку від громадянства РФ, а незабаром і від громадянства Франції. Зараз Іванішвілі регулярно збирає в Грузії багатотисячні опозиційні мітинги. Всі виступи творця "Грузинської мрії" побудовані на критиці Саакашвілі і правлячої партії "Єдиний національний рух".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саакашвілі: Україна має позбутися залежності від Росії

Відзначимо, що днями в пресі з'явилися передвиборчі рейтинги грузинських партій. 37% жителів підтримують правлячу "Єдиний національний рух". У партії Іванішвілі лише 12%, а 3% у християн-демократів. Згідно з підсумками опитування, 22% громадян поки не знають, за яку партію проголосують на майбутніх парламентських виборах. При цьому Бідзіна Іванішвілі вже заявляє, що підсумки виборів сфальсифіковані.

Глава естонського військового відомства додає, що "десятки лобістів та інших представників, проплачених Іванішвілі, в цей момент намагаються переконати Брюссель і Вашингтон у тому, що нинішній уряд Грузії являє собою репресивну і антидемократичну диктатуру, яку не можна садити за один стіл із західними країнами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У моїх жилах тече грузинська, російська й французька кров. Але я досі "шокаю"

Підкреслюючи, що великі статки, що дозволяють Іванішвілі фінансувати свою політичну кар'єру в Грузії, було нажите в Росії, Рейнсалу резюмує: "Складно не бачити, що це другий етап прагнення Росії поставити Грузію на місце".

Зараз ви читаєте новину «Естонський міністр розповів про підготовку Росії до "нової війни" з Грузією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути