четвер, 21 липня 2011 19:43

WikiLeaks: Німеччина блокувала членство України в НАТО

WikiLeaks: Німеччина блокувала членство України в НАТО

Україну не взяли в НАТО через побоювання Німеччини зіпсувати відносини з Росією. Про це свідчать документи, опубліковані на сайті WikiLeaks, повідомляє Kyiv Post.

Видання зазначає, що в 2008 році Україна як ніколи була близька до надання плану дій з підготовки до членства (ПДЧ) в НАТО. На початку року Україна подала заявку про приєднання її до ПДЧ, яка дуже скоро дістала схвалення і підтримку США. Розгляд заявки було заплановано під час проведення квітневого саміту НАТО в Бухаресті.

Разом з Україною на приєднання до ПДЧ розраховувала Грузія. Проти приєднання цих країн до ПДЧ - фактично заключного етапу на шляху до членства в НАТО - різко виступили Франція і Німеччина, побоюючись негативної реакції Росії. Про поведінку Німеччини напередодні грудневого саміту НАТО в Брюсселі та її протидії щодо приєднання України до ПДЧ розповідається в опублікованій на сайтах WikiLeaks депеші уряду США від строго "засекреченого джерела" в НАТО.

Це ж джерело фігурує в ряді секретних документів під ім'ям Джефф Ратке, датованих 14 листопада 2008 року під назвою "Німеччина проти ПДЧ і додаткових військ для Афганістану".

Зокрема, в депашах наголошується, що вище керівництво Німеччини під час зустрічі з послом США при НАТО Куртом Волкером 10-11 листопада заявляло, що Німеччина проти надання Україні і Грузії плану дій з членства в НАТО на саміті міністрів закордонних справ країн-членів НАТО 2 - 3 грудня.

"Волкер попередив, що встановлення додаткових бар'єрів у процесі вступу до НАТО створить враження, що Альянс відступає від своїх Бухарестський угод і капітулює під тиском Росії", - наголошується в повідомленні.

"Під час окремої зустрічі з провідними представниками всіх основних парламентських партій, ніхто не підтримав ідею приєднання України та Грузії до ПДЧ Альянсу", - наголошується в документі.

Раніше повідомлялося, 14 липня під час круглого столу, присвяченого ювілею співпраці між офіційним Києвом і Альянсом, помічник генсека Альянсу Дірк Бренгельман зазначив, що серед напрямів співробітництва між Україною та НАТО є участь армії нашої країни в операціях НАТО. Крім цього Альянс зацікавлений в сфері реформування Збройних сил України, а також посилення сумісності українських військ з військами НАТО.

Зараз ви читаєте новину «WikiLeaks: Німеччина блокувала членство України в НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

40

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути