четвер, 03 листопада 2011 11:56

Грузія погодилася пустити Росію до СОТ

Грузія погодилася пустити Росію до СОТ

Керівник грузинської делегації на переговорах зі вступу Росії до СОТ Сергій Капанадзе заявив, що розраховує підписати до 10 листопада документ, запропонований Швейцарією для врегулювання питання про вступ Росії до СОТ.

"Все має дійти до фіналу і всього потрібно поставити крапку до 10 листопада", - сказав він.

При цьому Капанадзе уточнив, що зараз у нього немає точних відомостей про принципову згоду підписати документ Москвою. У ніч на четвер він вилетів до Женеви для уточнення відомостей про згоду Москви підписати договір з Тбілісі.

"Ми вночі через російські ЗМІ дізналися про згоду Москви підписати запропонований швейцарською стороною варіант документа, з яким грузинська сторона погодилася на минулого тижня. Якщо це так, то це означає, що російська сторона згодна створити механізм двокомпонентного моніторингу за всіма вантажами, що перетинають кордон між Грузією і Росією", - повідомив Капанадзе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Росію хочуть переписати правила вступу до СОТ - джерело

За його словами, моніторинг передбачає розміщення міжнародних спостерігачів на початку і кінці трьох торговельних коридорів і електронний обмін інформацією.

"Ці торгові коридори починаються від річки Псоу і до міста Зугдіді, від Рокського тунелю і до міста Горі і на КПП "Верхній Ларс" - "Казбегі". Міжнародні спостерігачі будуть контролювати всі вантажі, що пересуваються на початку і кінці цих коридорів , - сказав Капанадзе.

Напередодні стало відомо, що Росія домовилася з Грузією по головному спірного питання. Про це в середу повідомив директор департаменту торгових переговорів Мінекономрозвитку Росії Максим Медведков.

Минулого тижня Грузія погодилася на ультиматум, поставлений владою Євросоюзу з питання вступу Росії до СОТ.

Росія намагається стати членом СОТ з 1993 року. В кінці квітня 2008 року Грузія вийшла з переговорного процесу щодо вступу Росії до СОТ, протестуючи проти розпорядження президента Росії про зняття економічних санкцій відносно Абхазії і Південної Осетії.

Після війни в серпні 2008 року і визнання Росією в односторонньому порядку незалежності Абхазії і Південної Осетії Тбілісі розірвав дипломатичні відносини з Москвою.

Зараз ви читаєте новину «Грузія погодилася пустити Росію до СОТ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути