пʼятниця, 16 вересня 2011 20:22

Україна може бути одночасно у СОТ і Митному союзі за однієї умови - експерт

Україна може бути одночасно у СОТ і Митному союзі за однієї умови - експерт

Одночасне членство України у Світовій організації торгівлі (СОТ )та Митному союзі можливе за умови узгодження тарифів на імпорт.

Таку думку висловив директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський у ефірі Першого ділового каналу.

"Що стосується ситуації: бути членом, скажімо, СОТ і одночасно Митного союзу - теоретично це можливо. Практично ж це можливо за однієї умови: наші тарифи і ті тарифи, що існують у Митному союзі, мають відповідати нашим зобов'язанням перед СОТ. Тому якщо ми вступаємо до Митного союзу, то з нами будуть проводити перемовини стосовно формування тарифів", - сказав він.

За його словами, є чимало країн, які є членами одночасно декількох торговельних союзів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін розповів, чому для України Митний союз вигідніший за єврозону

"Якщо подивитися на практику міжнародних торговельних перемовин і формування сучасної торгової системи, то ми можемо назвати багато країн, які одночасно є членами декількох зон вільної торгівлі. Наприклад, латиноамериканська країна Чилі є членом щонайменше 15 офіційно визнаних Світовою організацією торгівлі регіональних торгових об'єднань у формі зони вільної торгівлі", - зазначив експерт.

Бураковський, однак, зауважив, що йому не відомі економічні розрахунки щодо переваг членства у СОТ.

"На сьогоднішній день мені не відомі серйозні розрахунки, які обгрунтовували по конкретним товарам та конкретним ринкам економічні позитивні або негативні наслідки імпорту. Це дуже погано, тому що без таких розрахунків вести переговори практично неможливо", - наголосив він.

Зараз ви читаєте новину «Україна може бути одночасно у СОТ і Митному союзі за однієї умови - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути