четвер, 21 липня 2011 09:37

Російські військові бази не сприяють стабільності на Кавказі

Автор: фото з особистого архіву Степана Ґріґоряна
  Степан Ґріґорян: ”Якщо ти не пропонуєш європейського вектора розвитку, твої можливості змінити щось у країні обмежені”
Степан Ґріґорян: ”Якщо ти не пропонуєш європейського вектора розвитку, твої можливості змінити щось у країні обмежені”

— У Вірменії багато товарів українських виробників. Це насамперед харчі, вино, горілка. Активізувалася співпраця між бізнесом і громадськими організаціями. Вам простіше, бо маєте море, можете все перевозити. Вірменії важче зі сполученням зі світом. Через високі ставки мита — 40 відсотків — невигідно купувати ваші автобуси. Вірменська економічна система по суті монопольна, — каже 57-річний Степан Ґріґорян. Він очолює Аналітичний центр глобалізації та регіональної співпраці у Вірменії.

Чи впливає Україна на події на Кавказі?

— Становище на Кавказі таке: Грузія домагається вступу в Північноатлантичний альянс, Азербайджан дуже обережно працює з усіма, а Вірменія є членом Організації договору про колективну безпеку. Політичний вплив Києва у регіоні до останнього часу не підвищувався. Ви мали яскраво прозахідного президента, на це ревниво дивилася Росія, тому вірмени були дуже обережні. Після виборів в Україні ситуація змінилася.

Вірменія та Азербайджан розпочали у Москві переговори щодо статусу Нагірного Карабаху. Чи зацікавлена Росія у вирішенні карабаського конфлікту?

— Москва бажає зберегти свою присутність. Єреван подовжив на 49 років термін перебування російської військової бази в Ґюмрі, хоч стара угода мала закінчитися за 10 років. Це рішення не сприяє стабільності на Кавказі й ще більше зміцнює Росію. Проте нашу владу можна зрозуміти. Кордон із Туреччиною досі не відкрили, карабаський конфлікт з Азербайджаном не вирішили. У такому становищі сказати росіянам "ні" дуже важко.

Маємо прогрес у перемовинах з Азербайджаном. До 2008-го була імітація цього процесу, доки у Мінську не підписали протокол із трьома пунктами: визнання територіальної цілісності, право на самовизначення та мирне розв'язання конфлікту. Діалог буде тривалий. Вірменія погодилася вивести війська з територій навколо Нагірного Карабаху, а Азербайджан — надати йому тимчасовий статус. Це вже успіх.

Між Нагірним Карабахом і Вірменією зараз є кордон?

— Нас сполучає Лачинська дорога. На ній є пропускні пункти і митниця. Та за поведінкою карабаської еліти я б не сказав, що вони хочуть бути нашим "шматком". Якби постало питання: або з Азербайджаном, або з Вірменією, то виступали б за об'єднання з Вірменією. Але хочуть бути незалежними.

У Єревані продають адміністративні карти Вірменії. На них Карабах — звичайна область країни.

— Патріоти скрізь продукують такі речі й роблять на цьому гроші. Історики деяких сусідніх країн узагалі запевняють, що вся територія Вірменії — це їхні історичні землі. Гордість за велику історію має бути, але в реальній політиці треба залишатися реалістами.

Чому кордон із Туреччиною досі закритий?

— Вірменія почала переговори з турками без попередніх умов. Визнали теперішній вірмено-турецький кордон, що Карська область і гора Арарат є турецькою територією. Але процес нормалізації відносин із Туреччиною загальмував. Проти цього виступає ататюркистська опозиція в Туреччині. Анкара не нормалізує стосунків з Єреваном, щоб не втратити виборців.

Зараз можливе визнання геноциду вірмен на рівні Туреччини та міжнародної спільноти?

— Карту геноциду вірмен час од часу розігрують американці, коли їм треба щось виторгувати у турків. Те саме робили Франція та Німеччина. Зараз європейці перестали цю карту розігрувати. Кажуть чесно: вступ Туреччини до Євросоюзу неможливий через права людини, через мусульманське населення тощо. У Туреччині чимало знаних людей, починаючи від письменника Орхана Памука, визнали геноцид вірмен. Десятки тисяч уважають, що треба вибачитися перед цим народом, хоч і не вживають слова "геноцид". Для нас найважливіше, щоб визнала Туреччина, бо це визначатиме наші відносини.

Чи зміниться політичний курс Вірменії, якщо до влади після виборів прийде опозиція?

— Вірменський національний конгрес, який очолює колишній президент Левон Тер-Петросян, досить активний. Збирають мітинг у 30–50 тисяч осіб — це дуже велика цифра для Вірменії. Але якщо ти не пропонуєш європейського вектора розвитку і є ще більш проросійським, ніж чинна влада, твої можливості змінити щось у країні обмежені.

Зараз ви читаєте новину «Російські військові бази не сприяють стабільності на Кавказі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути