Ексклюзиви
понеділок, 05 серпня 2024 13:07

"Дуже небезпечно": Веніславський висловився про вибори під час війни

"Дуже небезпечно": Веніславський висловився про вибори під час війни
Нардеп Федір Веніславський прокоментував доцільність проведення виборів під час воєнного стану. Фото: rada.gov.ua

Щодо легітимності чинного президента України Володимира Зеленського, сумнівів не може бути.

Згідно з Конституцією, в умовах війни в країні неможливо проводити вибори. Про це в інтерв'ю OBOZ.UA сказав член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Він також розповів, чому в Конституційному суді так і не роз'яснили ситуацію з виборами в умовах воєнного стану.

"Для того, щоб він роз'яснював будь-які питання, до нього має звернутися відповідний суб'єкт права на конституційне подання чи конституційне звернення. За моєю інформацією, жодного звернення до Конституційного суду про роз'яснення чи визнання будь-яких положень законів чи тих чи інших норм неконституційними не було", - сказав Веніславський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський сказав, коли піде з посади президента

За його словами, є очевидна конституційна норма про те, що в умовах воєнного стану вибори проводитися не можуть. Йдеться про Статтю 108 Конституції України, яка говорить про те, що президент продовжує виконувати свої повноваження до вступу на посаду новообраного президента України.

"Це означає, що жодних сумнівів щодо легітимності нинішнього президента немає і бути не може", - наголосив Веніславський.

Він підкреслив, що без скасування правового режиму воєнного стану президентські, парламентські та місцеві вибори проводити не можна.

"Взагалі, це дуже небезпечно. По-перше, ми не зможемо гарантувати безпеку всіх учасників виборчого процесу, і не лише у прифронтових зонах. Навіть у Києві виборчі дільниці можуть стати мішенню агресора", - розповів нардеп.

Важливо й те, що понад мільйон виборців - це військовослужбовці, які виконують бойові завдання. Неможливо забезпечити їм голосування, як і біженцям.

Окрім того, цей процес передбачає різноманітні форми передвиборчої агітації, діяльність політичних партій, свободу засобів масової інформації. Усе це важко забезпечити на прифронтових територіях. А забезпечити участь у виборах громадян, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, - неможливо.

"Тобто якщо проводити вибори до завершення війни, завжди будуть охочі поставити їхні підсумки під сумнів. Будь-які органи влади, сформовані після виборів під час війни, можуть бути нелегітимними", - додав Веніславський.

За словами президента Володимира Зеленського, для проведення виборів в Україні у воєнний час необхідно, зокрема, змінити законодавство. Зараз у країні не можна проводити вибори через воєнний стан.

Серед інших причин він зазначив повагу до військових, які перебувають на фронті та повинні мати право на волевиявлення під час виборів.

Зараз ви читаєте новину «"Дуже небезпечно": Веніславський висловився про вибори під час війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути