Ексклюзиви
четвер, 13 серпня 2009 09:44

ЧФ Росії "хитро" порушує угоду про базування у Криму

ЧФ Росії "хитро" порушує угоду про базування у Криму

Росіяни не завжди виконують указ президента України про порядок пересування моряків і техніки Чорноморського флоту РФ за межами військових частин.

Про це заявив директор Центру сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичної співпраці Чорноморського регіону "НОМОС" Сергій Кулик в інтерв"ю "Німецькій хвилі".

Яскравим прикладом цього він назвав три липневі інциденти, коли українська міліція зупиняла військові вантажівки, на яких росіяни з грубим порушенням правил безпеки перевозили по території Севастополя крилаті ракети.

За словами експерта, указ, яким, зокрема, замість повідомлювальної знову була введена дозвільна система перетину українського кордону російськими кораблями і літаками, чорноморці виконують, але використувують тактичну хитрість.

Кожного дня Чорноморський флот подає заявку на вихід ледь не всіх кораблів, хоча фактично виходить лише один-два, проте таким чином у разі необхідності росіяни завжди можуть сказати, що у них є дозвіл на перетин кордону, зауважив Кулик.

Він також зазначив, що вимоги України викликають негативну реакцію Росії, яка заявляє, що вони нібито суперечать Угоді про базування Чорноморського флоту на українській території.

"У мене враження, що російські критики або не читали самої угоди, або свідомо закривають очі на низку її вимог. Адже там достатньо конкретно написано, що будь-який перетин кордону та рух військ поза межами дислокації здійснюється за дозвільною системою", - підкреслив Кулик.

Однак, каже експерт, наразі спостерігається свідоме напруження ситуації, свідченням чого є остання заява російського президента Дмитра Меведєва.

Як відомо, рік тому президент України Віктор Ющенко підписав указ, який зобов"язує Чорноморський флот за три доби інформувати український генштаб про перетин кордону. Указ був ухвалений на тлі участі ЧФ РФ у війні на Кавказі.

Зараз ви читаєте новину «ЧФ Росії "хитро" порушує угоду про базування у Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути