вівторок, 04 листопада 2008 11:47

Росія запропонує Україні дешевий газ в обмін на перебування ЧФ в Криму

Росія запропонує Україні дешевий газ в обмін на перебування ЧФ в Криму
Росія може запропонувати Україні для пролонгації договору про перебування у Криму Чорноморського флоту тільки збільшення орендної плати і пільги у цінах на газ. Про це повідомив завідувач аналітичного відділу, провідний аналітик Інституту політичного і військового аналізу (РФ) Олександр Храмчихін.

"Мені важко висловити припущення щодо чогось, крім підвищення ціни за оренду і пільги у цінах на газ. Не знаю, які у Росії ще є ресурси для цього", - сказав Храмчихін. При цьому він вважає цілком імовірним, що ці пролонгації можуть бути реалізовані раніше 2017 року.

Храмчихін також зазначив, що дуже складно сказати, що таке ринкова ціна стосовно оренди військових баз. "На мій погляд, ніякого ринку військових баз у світі не існує. Все це завжди визначається двосторонніми відносинами у кожному окремому випадку. Особисто мені не зрозуміло, звідки взято суму 1 млрд. доларів", - сказав експерт.

Аналітик також сумнівається у тому, що РФ для пролонгації договору може запропонувати Україні будувати для себе авіаносці або активізувати співпрацю у військово-технічній сфері.

"Теоретично це можливо. Якщо, звичайно, Україна здатна зараз будувати авіаносці. Щоправда, я б ніколи не став такого робити. У такий спосіб Росія стане заручником України, як і в сьогоднішній ситуації з Севастополем. Мені здається, що співпраця по інших секторах виробництва військової техніки можлива тільки теоретично", - сказав Храмчихін.

Як повідомляв ForUm, нещодавно міністр оборони РФ Анатолій Сердюков і міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявили, що Росія готує пропозиції для пролонгації договору про базування ЧФ РФ на території України після 2017 року.

У свою чергу в Міністерстві закордонних справ України заявляють, що питання можливості продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії на території України не може бути предметом дискусії, а також зазначили, що процес виведення ЧФ з території країни може зайняти не менше 5-6 років, і тому вже зараз необхідно приступати до відповідної роботи, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Росія запропонує Україні дешевий газ в обмін на перебування ЧФ в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути