понеділок, 27 січня 2020 15:56

Черновецький заявив, що "іспанську справу" проти нього закрили

Черновецький заявив, що "іспанську справу" проти нього закрили
Керівник інвестиційної компанії Chernovetskyi Investment Group Степан Черновецький: "Суд закрив "іспанську справу" проти мене"

Попереднє розслідування проти керівника інвестиційної компанії Chernovetskyi Investment Group Степана Черновецького повністю закрите: суд визнав його інвестиції до країни законними.

Про це розповів сам Черновецький в інтерв'ю виданню "Фокус".

За його словами, це попереднє розслідування, де він фігурував, велося з 2014 року. Дізнався про нього бізнесмен тільки 2016 року, коли його було затримано і згодом звільнено. При цьому жодних звинувачень так і не висунули.

"Це навіть не справа була, а так зване попереднє розслідування. Обвинувачення не було, а от на чому будувалася вся ця історія – загадка. Нічого конкретного, самі підозри", - розповів Черновецький.

Він підкреслив, що його випадок – не унікальний: в Іспанії часто затримують заможних іноземних бізнесменів, особливо з країн колишнього СРСР, і згодом відпускають. Однак це негативно позначається як на бізнесі інвесторів, так і на інвестиційному кліматі Іспанії.

"Таких ситуацій багато: заможних або порівняно заможних іноземців заарештовували на місяці, у підсумку справи розвалювалися, їх відпускали, а за цей час їхні бізнеси в Іспанії руйнувалися. Їм не залишалося нічого, як їхати. Можливо, це система такий сигнал надсилає: "Ми вам не раді", – сказав бізнесмен.

Степан Черновецький розповів, що протягом розслідування слідчі органи іноді не перевіряли елементарні факти. Зокрема, звертає увагу на помилкову інформацію, що він нібито придбав будинок у Барселоні на "кримінальні доходи".

"Це гарний приклад того, як підійшла до справи поліція в Іспанії. По-перше, цей будинок я орендував, у мене немає і не було будинку в Іспанії. По-друге, йдеться про інвестиції у бізнес, по-третє, усі гроші мають законне походження. Як я розумію, коли мене затримували, суд не володів інформацією, що я продав банк (Правексбанк продано 2008 року італійській банківській групі Intesa Sanpaolo за $750 млн. - Gazeta.ua) за сотні мільйонів доларів", - наголосив Черновецький.

За його словами, іспанські правоохоронці будували своє розслідування на бездоказових припущеннях. Отримавши докази законного походження інвестицій, довго не визнавали власні помилки.

"Слідство не назвало навіть жодних припущень, у який саме нібито кримінальний спосіб було отримано кошти для інвестицій в Іспанію. Власне, все попереднє слідство і було побудовано на таких "підставах". І закінчилося цілком закономірно - справу закрито. Тільки система дуже повільна і слідство вперто відмовлялося визнавати свої помилки, тому все зайняло так багато часу", – підсумував бізнесмен.

Як повідомлялося, 2016 року керівника CIG Степана Черновецького затримали в Іспанії за нібито участь у схемах з відмивання коштів. Згодом його звільнили без жодних обмежень. Попереднє розслідування тривало понад 3 роки , а наприкінці 2019 року справу було закрито.

Зараз ви читаєте новину «Черновецький заявив, що "іспанську справу" проти нього закрили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути