середа, 03 січня 2024 16:58

Спецтема: Війна Росії проти України

Чехія розповіла про військову допомогу Україні, "Рамштайн" і роль Залужного

Чехія розповіла про військову допомогу Україні, "Рамштайн" і роль Залужного
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний кілька разів був у Чехії перед повномасштабним вторгненням. Фото: Getty Images

Чехія відправила Україні першу реактивну систему залпового вогню на четвертий день російського повномасштабного вторгнення.

Міністерство оборони Чехії почало активніше співпрацювати з Генеральним штабом Збройних сил України у грудні 2021 року і тому до Праги у січні і в лютому 2022 року приїздив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Про це розповів уповноважений чеського уряду з питань відновлення України Томаш Копечний, який раніше на посаді заступника міністра оборони Чехії займався співпрацею з Україною, повідомили "Радіо Свобода".

Реактивну систему залпового вогню оплатив уряд Чехії, сказав Копечний.

"У перші дні більшість країн казали, що неможливо доставити ніякої зброї, бо росіяни розбомблять колони ракетами. Найкращим прикладом було показати їм, що це виходить з нашого заводу і на четвертий день вона вже використовується проти окупантів, проти агресорів", - сказав чеський посадовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німеччина передала Україні більше сотні БМП Marder

"Те, що ми обговорювали, було фактично переліком обладнання, яке можна було б поставити безкоштовно, тому що воно перебувало у військових запасах чеської армії", - розповів Копечний.

На його думку, саме така взаємодія через кілька місяців після повномасштабного російського вторгнення привела до того, що було створено міжнародну структуру для координації поставок озброєння Україні, відому як формат "Рамштайн".

Торік у січні Чехія передала Україні танки Т-72.

У липні прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала оголосив про передачу Україні штурмових гелікоптерів і тисячі великокаліберних боєприпасів.

Чехія підтримує вступ України до Європейського Союзу і НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Чехія розповіла про військову допомогу Україні, "Рамштайн" і роль Залужного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути