четвер, 12 червня 2008 19:26

Зварич звинувачує Бута в державній зраді

  Нардеп від блоку НУ-НС Юрій Бут виступає за формування коаліції з Блоком Литвина та Партією регіонів
Нардеп від блоку НУ-НС Юрій Бут виступає за формування коаліції з Блоком Литвина та Партією регіонів

Народний депутат України Юрій Бут, 40 років, визнав, що досі є офіцером запасу російської армії. Минулого тижня він та "бютівець" Ігор Рибаков вийшли з коаліції демократичних сил. Через це вона втратила більшість у Верховній Раді.

— Збереження за Бутом звання офіцера запасу Збройних сил Російської Федерації може бути ознакою злочину, — вважає нардеп від НУ-НС Роман Зварич, 54 роки. — Відповідно до Кримінального кодексу він кваліфікується як державна зрада.

До 2002 року Юрій Бут був громадянином Росії. Працював у структурах при адміністрації президента Володимира Путіна. До 1999-го викладав у Військовій академії ракетних військ стратегічного призначення ім. Дзержинського міністерства оборони Російської Федерації.

Бут запевняє, що 2002-го написав заяву про відмову від російського громадянства на користь українського. Однак визнає, що залишається російським офіцером запасу. За чотири місяці до позачергових парламентських виборів він познайомився з лідером "Народної самооборони" Юрієм Луценком. Той узяв його до списку блоку НУ-НС за своєю квотою.

Зварич зазначає, що неможливо бути в запасі російської армії, не маючи громадянства цієї країни. Тому припускає, що Бут таки залишається громадянином Росії.

— Факт подвійного громадянства є залізною підставою для втрати громадянства України, а втрата громадянства України автоматично призводить до втрати депутатського мандата, — каже він

"Нашоукраїнець" направив до Генпрокуратури й Служби безпеки України депутатські звернення. Вимагає розслідувати ситуацію з громадянством Бута.

Колишній перший заступник голови СБУ 63-річний Олександр Скіпальський говорить, що така ситуація можлива через хаос в українській контррозвідці. Нагадує, що іще до парламентських виборів у пресі піднімалося питання Бута. Писали, що той може бути агентом російських спецслужб.

— Він ще тоді мав пройти всесторонню перевірку, — продовжує Скіпальський. — Ви спробуйте прийміть рядового міліціонера на службу. Його перевірять, не дай Бог що — не приймуть. А в парламент, міністром і так далі — там, де люди допускаються до державних таємниць — їх не перевіряють. Це зайвий раз підтверджує хаос у сфері національної безпеки. Те, що в Україні можна так вільно шастати, спецслужби використовують, зокрема і російські.

У 1991–1994 роках Бут вчився у військовому Червонопрапорному інституті міністерства оборони Росії. В ті ж роки там навчався ще один нардеп від "Народної самооборони" — Кирило Куликов.

Треба впровадити систему відкритих списків

Юрій Бут пояснив свій вихід із коаліції. Мовляв, БЮТ приймає всі рішення, а з думкою інших депутатів практично не рахуються. Каже, коаліцію розвалив БЮТ у той день, коли не пустив президента виступити перед Верховною Радою. Звинувачує Луценка в підтримці дій Блоку Тимошенко. Називає міністра зрадником, який відвернувся від президента. Бо саме Віктор Ющенко довірив Луценку очолити блок "Наша Україна — Народна самооборона". Бут також заявляє, що він за коаліцію з Блоком Литвина та Партією регіонів.

Водночас не розповідає, хто порекомендував Луценку взяти його у виборчий список. Заперечує, що за це він платив. Хоча у неформальних розмовах чимало народних депутатів та їхнє оточення називають вартість місця в прохідній частині виборчих списків їхніх блоків чи партій — $5–10 млн.

За нинішньої виборчої системи люди голосують за лідера політичної сили. А той формує закритий список за власними вподобаннями. На це виборці ніяк не впливають. Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк пропонує впровадити систему відкритих списків. Тоді від кожної партії на виборчих округах балотуватиметься лише один кандидат. І лідер партії не зможе брати в депутати, кого захоче.

— Тоді ті, хто захоче пройти у Верховну Раду, платитимуть не лідерам фракцій, а купуватимуть голоси в округах, — вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, 52 роки. — Різниця в тому, що гроші підуть на якісь соціальні чи благодійні акції, а не в лідерську кишеню.

Зараз ви читаєте новину «Зварич звинувачує Бута в державній зраді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути