вівторок, 22 червня 2010 03:30

"Жванія переконав, що ми зможемо впливати на коаліцію"

Автор: фото з сайта www.novostey.com
  Нардеп-”нунсівець” Володимир Марущенко каже, що пішов у коаліцію, аби коригувати її дії. Грошей нібито за це йому не давали
Нардеп-”нунсівець” Володимир Марущенко каже, що пішов у коаліцію, аби коригувати її дії. Грошей нібито за це йому не давали

Шестеро депутатів фракції "Наша Україна — Народна самооборона" перейшли до складу провладної коаліції. Це — Валерій Борисов, Давид Жванія, Володимир Марущенко, Олег Новіков, Сергій Харовський і Віктор Шемчук. Нунсівці заявили, що перебіжчикам заплатили по $1,5 млн. Мовляв, "меркантильні інтереси для всіх цих людей дорожчі, ніж ідеологія".

— Мені ніхто нічого не платив і розмов на цю тему не було, — спростовує 42-річний Володимир Марущенко.

Чому ви перейшли до коаліції?

— Політику коаліції треба коригувати. Бо їм що сказали, за те вони й голосують. Ви ж подивіться, скільки багато законів зараз приймає Рада. І це без нашої участі! Можливо, я наївна людина, але це останній шанс попробувати змінити те, що вони роблять. Сподіваюся, зможемо щось загальмувати, десь внести своє бачення в ті чи інші проблеми. Зараз бачу, що влада зацікавлена в різних центрах впливу в коаліції.

Вважаєте, що вшістьох зможете змінити позицію майже 250 нардепів?

— Спочатку нас буде шестеро, потім 18–20. Наша група переросте у фракцію і стане повноцінним гравцем. У нас буде певна позиція.

Якщо до вашої думки в коаліції не дослухаються?

— Тоді я вийду з коаліції та повернуся в опозицію.

Стретович вважає, що в мене мало політичного досвіду

Як члени "НУ-НС" поставилися до вашого переходу в коаліцію?

— Дехто вважає, що це наївний крок. Мовляв, нас шестеро і що ми можемо зробити?

Як відреагував на ваш вчинок Володимир Стретович, лідер Християнсько-демократичної партії, до якої ви входите?

— Він залишився в опозиції і не підтримав мій крок. Вважає, що в мене мало політичного досвіду.

Хто є ініціатором переходу в коаліцію і створення групи?

— Давид Жванія. Ми довго дискутували, але він переконав мене, що ми зможемо впливати на рішення коаліції.

Наші цінності не помінялися, ми їх відстоюватимемо. Коли йде серйозна російська експансія, якщо ми не втримаємо стратегічні підприємства, то вкрай важливо втримати демократію. Це була одна з моїх вимог перед входом у коаліцію. Ще говорив, що маємо відстоювати свободу зібрань, вільну пресу.


Депутатам пропонують валізу з доларами


Політрада партії "Народна самооборона" у середу може ухвалити рішення про ліквідацію своєї парламентської групи й "злиття з реальною опозиційною політичною силою" — очевидно БЮТом. Минулого тижня в "Cамооборони" було 13 депутатських мандатів. Шестеро з них днями перейшли до правлячої коаліції. Про механізм впливу на депутатів розповідає лідер "Народної самооборони" Юрій Луценко, 45 років:

— Один із наших депутатів прийшов до мене і сказав, що його бізнес більше не встоїть — УБОЗ вилучив усю документацію, прокуратура оголосила в розшук головного бухгалтера... Є й інші люди, які грошей не мають. Таким абсолютно тупо пропонують узяти півтора мільйона доларів і ще 25 тисяч доларів одержувати щомісяця. Торги ведуться в кабінеті голови апарату Верховної Ради... пропонують одразу відкрити валізу. Ці валізи вишикувані прямо під стіночкою.

Один із лідерів "Самооборони" брат Юрія Луценка — Сергій Луценко. Він каже, що їм психологічно зараз дуже погано:

— Ми ж вірили людям. Багато кого з них (перебіжчиків. — "ГПУ") вчили і багато з ким пройшли понад 10 років життєвого шляху. Одному з цих депутатів я при зустрічі сказав: "Колись ми були просто знайомі".

Кажуть, до коаліції приєднаються "нунсівки" Катерина Лук"янова та Оксана Білозір.

— Якщо моє входження в коаліцію допоможе вирішенню якихось питань, зокрема кадрових, напевно, я наважуся, — говорить Катерина Лук"янова. — Мене ніхто не силує — як увійду, так і вийду.

Наталія ЯКИМЕНКО

Зараз ви читаєте новину «"Жванія переконав, що ми зможемо впливати на коаліцію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути