вівторок, 05 вересня 2017 07:50

Знищили три символи Революції гідності

Автор: www.0564.ua
  Робітник зафарбовує одне з трьох графіті — з Лесею Українкою — на фасаді будинку №4 на вулиці Грушевського у столиці увечері 2 вересня. Таке рішення прийняв власник меблевого магазину, що на першому поверсі. За це його можуть оштрафувати. Адже ці малюнки мають статус пам’яток місцевого значення Києва. Їх називають одним із символів Революції гідності
Робітник зафарбовує одне з трьох графіті — з Лесею Українкою — на фасаді будинку №4 на вулиці Грушевського у столиці увечері 2 вересня. Таке рішення прийняв власник меблевого магазину, що на першому поверсі. За це його можуть оштрафувати. Адже ці малюнки мають статус пам’яток місцевого значення Києва. Їх називають одним із символів Революції гідності

Графіті з Тарасом Шевченком, Лесею Українкою та Іваном Франком змили з фасаду Інституту мовознавства на вул. Грушевського, 4, у Києві 2 вересня. Рішення знищити малюнки прийняв власник меблевого магазину "Експоріум" 46-річний Іван Доценко. Заклад орендує площу на першому поверсі інституту.

Три малюнки поетів в образах революціонерів створили 10 січня 2014 року під час протистоянь на Майдані. Портрети назвали "Ікони революції". Підписали рядками із віршів кожного з намальованих: "Вогонь запеклих не пече", "Хто визволиться сам, той буде вільний", "Наше все життя — війна". Революціонери називали зображення одним із символів Майдану.

— Не треба це трафаретне мистецтво підносити в ранг творів, — пояснює своє рішення Іван Доценко. — Це типове вуличне малювання. Час від часу подібне видаляють комунальні служби. Тому заспокойтеся і не робіть бурю у склянці. А хто хоче купити революційний трафаретний "живопис" — ідіть на будь-який лубочний базар. Там є Леся, Ваня і Тарас будь-якого розміру та форми.

3 вересня до магазину прийшли майже сотні учасників Революції гідності. На вітринах написали — "Тут був Майдан, і він буде вічно", "Повага до історії", "Пиз…й в лубочну Росію". Палили шини на сходах. Розбили скло на вхідних дверях крамниці. Того ж дня власник закладу оголосив про закриття "Експоріуму".

— У нашій країні вистачає людей, які не цінують народну революцію, — говорить художник і музикант, лідер гурту "От Вінта!" Юрій Журавель, 45 років. — Треба громадою подумати, як із цим боротися. Реакцію суспільства і розгром магазину можна зрозуміти. Можливо, крамниця так зробила, бо вважали, що клієнтам некомфортно заходити у заклад, що розташований у будівлі з такими малюнками. Можливо, це був наказ мерії.

Взагалі ми швидко забуваємо своє минуле. На Майдані прощалися з бійцями, а зараз тут відбуваються концерти й фестивалі. Може вирости покоління людей, які виконуватимуть накази чергових Януковичів.

Будинки №1, 2, 3 і 4 на вул. Грушевського внесли до реєстру пам'яток місцевого значення Києва. Відповідний наказ Міністерства культури з'явився 15 жовтня 2014 року. Такий статус будинкам присвоїли, бо розташовані у місцях, де відбувалися бойові дії і масово загинули громадяни під час акцій протесту в лютому 2014-го.

— Ці графічні картини мали в собі дух нашої боротьби. Шевченко, Леся, Франко — наші пророки — були з нами пліч-о-пліч на Майдані. Ми "рвали кайдани", а вони були нашими оберегами. Не знаю, чим керувалися ініціатори цієї "геніальної ідеї". І не можу ­уявити, в кого могла піднятися рука змити їх, — каже міністр культури 45-річний Євген Нищук.

Київська прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом нищення графіті. А бізнесменів з "Емпоріума" найближчим часом ретельно перевірять усі державні контролюючі органи, пообіцяв генеральний прокурор Юрій Луценко, 52 роки.

— Це — беззаконня, коли генеральний прокурор обіцяє перевірки. І дурість, — говорить інвестиційний банкір 35-річний Сергій Фурса. — Коли наступного разу виникне питання, чому в Україну не йдуть інвестори — шукайте причину в подібних діях. Бо в будь-який момент бізнес можуть знищити силовики.

Автор графіті, художник під ніком "Соціопат" у "Фейсбуку" пообіцяв відновити малюнки.

Зараз ви читаєте новину «Знищили три символи Революції гідності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути