четвер, 02 вересня 2021 06:26

"Змінити місце реєстрації можна, не виходячи з дому"

Автор: ФОТО надала пресслужба міністра цифрової трансформації Михайла Федорова
  Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров: ”Ми стали першою країною у світі, що прирівняла електронні документи до паперових”
Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров: ”Ми стали першою країною у світі, що прирівняла електронні документи до паперових”

— За останній рік понад мільйон українців отримали 4G (четверте покоління мобільного зв'язку, відрізняється швидкістю передачі даних. — ГПУ). Цього року інтернет запрацює на найпопулярніших трасах. А до кінця 2023‑го маємо покрити ним практично всю країну, — каже 30‑річний Михайло ­Федоров, віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації.

29 серпня минуло два роки його роботи на посаді. Працює найдовше серед міністрів — у Кабмін прийшов у першому складі президентської команди. Зустрічаємося в його кабінеті. Тут недавно пофарбували стіни. Є три зони — робоче місце, стіл для нарад, кімната зі спортивними тренажерами.

— Що взяв у кабінет? Тут весь мій офіційний гардероб. Дружина допомагала вибирати. До призначення, мабуть, жодного костюма не мав.

Якщо набрати в інтернеті "Михайло Федоров" — видає понад 12 тисяч новин. Стежите за тим, що про вас пишуть?

— Звичайно, це частина моєї роботи. Аналізую інформацію, зокрема — за що критикують. Це потрібно, щоб розуміти — де і що маємо посилити.

За час роботи в уряді ви стали біднішим, згідно з вашою декларацією про доходи. Відчуваєте це?

— Грошей стало менше (2019 року мав на 7,5 млн більше, ніж торік. — ГПУ). Та до цього я працював у бізнесі, займався цифровою трансформацією компаній. Це прибутковий напрям. Коли погодився йти в уряд, розумів — заробленого мені вистачить, щоб не думати, де взяти на прожиття.

У нашій родині немає зайвих, непродуманих витрат. Живемо просто.

Додаток "Дія" скачали 6 мільйонів разів. Для чого ця програма?

— Це можливість взаємодіяти з державою через мобільний телефон або сайт. Держава — це ­сервіс. Має допомагати людині розвиватися, а не заважати. За кілька років усі контакти між людиною й державою відбуватимуться через мобільний додаток. Якщо в когось немає доступу до технології — тоді через Центри надання адміністративних послуг. Це спілкування буде просте.

На який сервіс є найбільший попит?

— Змінити місце реєстрації. Зараз це можна зробити онлайн у кількох містах. Хочемо, щоб восени підключилася вся країна.

Коли запрацював сервіс "Дії" з водійськими посвідченнями, установи не мали приладів для зчитування. Чи зараз всюди приймають електронні документи?

— Із цим немає проблем. Поліцейські швидко навчилися перевіряти їх через смартфони. Ми стали першою країною у світі, що прирівняла електронні документи до паперових.

Президент Володимир Зеленський заявляв, що найближчими роками всі державні послуги можна буде отримати по інтернету. Чи це стосується оформлення документів на пенсію?

— Працюємо над тим, щоб можна було оформляти пенсію через портал "Дія". Однак реєстри почали з'являтися не так давно, не вся інформація про трудовий стаж є в електронному вигляді. Дуже багато — на папері. Зокрема про праце­влаштування в 1990‑х. Тому іноді треба додавати паперові документи. Але теж можна сфотографувати чи надіслати відскановану копію.

Цифровізація — не тільки зручно. Це ще й боротьба з корупцією. Ми бачили багато ситуацій із "мертвими душами". Людини не існує, а на неї оформлюють пенсію в різних громадах.

Тож працюємо над єдиним реєстром соціальних виплат. Плануємо встигнути до кінця 2023 року.

500 мільйонів гривень держава виділила на підключення до інтернету 6 тисяч об'єктів у селах і 602 мільйони гривень — на Національну програму з інформатизації. На що конкретно витратять ці гроші?

— 488 мільйонів — це підключення до інтернету більш як трьох тисяч населених пунктів, де проживають 1,2 мільйона українців. Цієї послуги там досі не було.

Також швидкий інтернет отримають 6 тисяч об'єктів соціальної інфраструктури — лікарні, школи, пожежні частини, бібліотеки. Провайдери забезпечать безкоштовний wi-fi від цієї будівлі на кілька років. Паралельно такою точкою підключення зможуть скористатися всі люди. Сподіваюся, що за рік-два 95 відсотків населення вдасться підключити до фіксованого інтернету.

Національна програма інформатизації — це така бюджетна стаття. Гроші розподіляємо між міністерствами. Вони розробляють продукти, потрібні для цифровізації. Наприклад, ми говорили про єдиний реєстр соціальних виплат. Це частина програми інформатизації. Податкові послуги онлайн — також. У Мін'юсту — новий реєстр виконавчих проваджень.

Використовуємо допомогу міжнародних фондів, бізнесу. Бо це можливість швидко реалізувати проєкти.

1 липня першому центру підтримки підприємців "Дія.Бізнес" у Харкові виповнився рік. Звернулися 10 тисяч підприємців. Як можна оцінити його ефективність?

— Цей проєкт — частина нашої ідеології. Хочемо, щоб Україна була країною підприємців. Щоб люди могли займатися бізнесом і отримати відповідь на питання — як наймати працівників, запускати рекламу, сплачувати податки, реєструвати власну справу. По суті, це новий формат публічної послуги "Як стати підприємцем?".

Ми це робимо не за бюджетні кошти. Долучаються бізнесмени в регіонах. Самі організовують і допомагають іншим.

Ви в перших інтерв'ю на посаді говорили, що маєте довірливі стосунки з Володимиром Зеленським. А зараз?

— Постійно спілкуюся з президентом. Електрон­на країна — це один із пунктів його програми. Ідея, в яку він мене закохав. Розуміє нашу кінцеву мету про 2023 рік — всі державні послуги онлайн, доступ населення до інтернету.

Ви перейшли на українську під час роботи в уряді.

— Під час навчання в університеті я ходив на семінари, багато виступав. Мав щоденну практику українською. У бізнесі більшість клієнтів і працівників у Запоріжжі спілкувалися російською. І коли ми презентували бренд "Дії" у вересні 2019 року, я ще говорив нею. Сказав, що це мій перший і останній такий виступ на посаді.

Для мене немає проблеми перейти на певну мову. Люблю українську, багато читаю. Якщо кілька годин спілкуватимуся, українською починаю думати. Тепер потрібно ще з англійською так.

Із дружиною займається боксом

Михайло Федоров — наймолодший міністр за час Незалежності. Очолив відомство у 28 років. Ініціював електронний сервіс державних послуг "Дія".

Народився в місті Василівка Запорізької області. Навчався в Запорізькому національному університеті на факультеті соціології та управління. Займався ІТ-бізнесом. 2015‑го заснував і став генеральним директором компанії SMMSTUDIO. За 2018 рік отримав 4,4 млн грн доходу від підприємницької діяльності.

У передвиборчому штабі Володимира Зеленського відповідав за напрям цифрових технологій. Із травня 2019‑го — позаштатний радник президента. Того ж року став народним депутатом Верховної Ради за списком партії "Слуга народу".

29 серпня 2019‑го Федорова призначили на посаду віцепрем'єра — міністра цифрової трансформації. Член Ради національної безпеки й оборони з 19 березня 2021 року.

Дружина Анастасія навчала англійської мови працівників ІТ-компаній, володіє брендом одягу. Виховують доньку 4‑річну Марію. Люблять мандрувати — подорожували до Іспанії, Австрії, Франції, Греції, США, Нідерландів. Мають спільне спортивне хобі — бокс. У родини є кіт і собака.

Зараз ви читаєте новину «"Змінити місце реєстрації можна, не виходячи з дому"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути