Ексклюзиви
четвер, 11 лютого 2021 07:46

Зеленський ударив по Медведчуку і Порошенку

Автор: GETTYIMAGES
  Президент України Володимир Зеленський переглядає відеозвернення керівника Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн під час форуму ”Україна 30. Коронавірус: виклики та відповіді” 8 лютого в Києві. Напередодні Зеленський звертався до неї з проханням допомогти у переговорах України з виробниками вакцин від коронавірусу
Президент України Володимир Зеленський переглядає відеозвернення керівника Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн під час форуму ”Україна 30. Коронавірус: виклики та відповіді” 8 лютого в Києві. Напередодні Зеленський звертався до неї з проханням допомогти у переговорах України з виробниками вакцин від коронавірусу

Если кто забыл — Россия аннексировала у нас Крым. И часть нашей территории оккупирована. С 2014 года идет война. Тройка телеканалов содержала говорящие армии, которые обманывали и зомбировали. Зарабатывая на войне, они убеждали, что войны нет, — каже президент 43-річний Володимир Зеленський про телеканали "Ньюз­ван", "Зік" та "112 Україна" у відеозверненні 5 лютого.

За три дні до того підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки й оборони. Запровадив санкції до цих телеканалів та їхнього власника, народного депутата від "Опозиційної платформи — За життя" Тараса Козака. Фактично медіа контролює Віктор Медведчук, нардеп від ОПЗЖ, кум президента РФ Володимира Путіна.

Ці канали вимкнули з ефіру.

Робота над цим рішенням почалася торік улітку. Ми отримували все більше інформації, хто фінансує цю пропагандистську машину Російської Федерації, — каже секретар РНБО 58-річний Олексій Данілов.

Подробиць не розкривають. Підставою для санкцій проти Козака стало розслідування українських спецслужб, повідомило видання "Дзеркало тижня" з посиланням на джерела в СБУ й Офісі президента. Йдеться про схеми постачання вугілля з окупованих територій і фінансування тероризму.

48-річний Тарас Козак двічі обирався народним депутатом — від "Опозиційного блоку" та "Опозиційної платформи — За життя". Був податківцем у Львівській області, заступником голови Державної митної служби, очолював Одеську митницю. Торік задекларував понад 8 млн євро на рахунках у двох білоруських банках, 2,4 млн грн і $150 тис. готівкою. За повідомленням журналістів програми "Схеми: корупція в деталях", його цивільна дружина Наталія Лавренюк має квартиру на 657 "квадратів" у центрі Москви, яку оцінюють у 350 млн грн. Також вона має нафтовий бізнес у Росії з подружжям Оксани Марченко і Віктора Медведчука.

— Президент Зеленський проявив себе як такий, що дбає про національну безпеку України. Тепер треба, щоб не дали задню, — каже політтехнолог 55-річний Віталій Бала.

— У Зеленського є бажання співпрацювати з новою адміністрацією Сполучених Штатів. І убезпечити себе від обливання лайном з боку цих телеканалів. Усередині ОПЗЖ є дві групи. Медведчуківська слабшає. Що посилює другу — Льовочкіна й Бойка (Сергій Льовочкін був головою Адміністрації президента Віктора Януковича, Юрій Бойко — міністром енергетики та вугільної промисловості в уряді Азарова. — ГПУ).

Рішення про санкції може стати початком кінця ОПЗЖ. Коли в Україні заборонили Комуністичну партію, вона втратила інструменти для свого просування, її рейтинг зійшов до нуля. Є до 25 відсотків тих, які можуть голосувати за партію, що пропонує мир і дружбу з агресором. Але на цьому полі поряд з ОПЗЖ є інші партії.

США підтримали санкції. Це хороший сигнал. Зеленський не зможе змінити рішення.

Треба ухвалити закон "Про антиукраїнську діяльність". Чітко його прописати. Запровадити штрафи, кримінальну відповідальність, конфіскацію фінансів.

— Здається, таке рішення Зеленського було продиктоване збігом обставин, — каже політичний оглядач Леонід Швець, 57 років.

— Воно вибиває важелі впливу в ОПЗЖ. І одночасно це б'є по Петрові Порошенку, бо він, будучи президентом, цього не зробив. Вийшло, що Зеленський став на стежку війни з кремлівськими силами.

2020-го року Зеленський зробив багато кадрових помилок. Замінити прем'єр-міністра Гончарука на Шмигаля — це навіть не шило на мило. Генпрокурорка Венедіктова не дала результату. В Офіс президента затягнули Олега Татарова (заступник керівника ОП, підозрюють у наданні хабара за фальсифікацію експертизи у справі про розкрадання 81 млн грн Національної гвардії. — ГПУ). Виглядало так, що Зеленського підкорив собі керівник Офіса президента Андрій Єрмак — фігура сіра, не масштабна. Нинішній рік президенту треба не провалити.

Телеканали виправдовували російську агресію

"Журналістські організації стурбовані санкціями проти трьох українських каналів. Як сказано в заяві Міжнародної та Європейської федерацій журналістів, "заборони повинні застосовуватися лише у виняткових обставинах". Тож хочемо поінформувати, що Україна сім років живе у надзвичайних умовах, назва яким — війна. На нашу країну напали, і ми будемо діяти так, як потрібно, щоб зберегти Державу і Незалежність", — пише у фейсбук секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов, 58 років.

— Медведчуківські канали виправдовують російську агресію, знецінюють усе українське, сміються над мовним законом. Це — інформаційні терористи. Українське суспільство має розуміти, що свобода слова — це не безмежний потік брехні. А відповідальність. Якщо говорити мовою ОПЗЖ: "Отвечайте за базар, ребята", — каже журналістка Тетяна Микитенко, 39 років.

"Як відповість Путін? Логічним є два напрями: економічний тиск і Кримський канал. Майже 50 відсотків нафтопродуктів ми імпортуємо з РФ. Різке підвищення цін не дозволить нам швидко компенсувати це з інших джерел. По другому — все зрозуміло. Забрати канал і звинуватити Захід у лицемірстві через підтримку "зеленого фашизму". На місці влади я готувався би швидко замінити російський імпорт і зміцнював оборону у кримському напрямку", — пише у соцмережі політолог 37-річний Віктор Андрусів.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський ударив по Медведчуку і Порошенку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути