пʼятниця, 25 жовтня 2019 07:30

"Зеленський намагається бізнесові рамки одягнути на державне управління"

8200 вакансій за чотири місяці розмістили на сайті "Ліфт". Його у травні запустила команда президента Володимира Зеленського. Проект має допомогти новим людям прийти на посади та втілити свіжі ідеї в управлінні державою.

На сайті можна подивитися вакансії, розповісти про себе, поділитися пропозиціями. Охочі податися на державну службу можуть розмістити резюме. Тут, зокрема, шукають голів райдержадміністрацій і заступників голів ОДА. Першою областю, де це почали робити через "Ліфт", стала Херсонська.

Кандидатів перевіряють телефоном на знання законів. А також — тестують на поліграфі та психологічно. Із претендентами співбесіду проводить комісія Офісу президента.

На "Ліфт" надіслано понад п'ять тисяч резюме, ще — понад чотири тисячі ідей і тисячу проектів.

Станом на 23 жовтня у восьми із 24 обласних державних адміністрацій немає голів. Ідеться про Волинську, Кіровоградську, Полтавську, Сумську, Тернопільську, Хмельницьку, Чернівецьку та Чернігівську ОДА.

— Офіс президента стикнувся з надзвичайним кадровим голодом. Не можуть його перемогти, — говорить політолог Микола Давидюк, 31 рік.

— Найбільша кадрова помилка Зеленського, що його бізнес-партнер і наставник Коломойський став консультантом, який визначає, хто в Кабміні "дебіл" (олігарх Ігор Коломойський в інтерв'ю назвав міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова "дебілом". Вважає, що той має піти у відставку. — ГПУ) і кому що робити. Команда Зеленського, йдучи на вибори, не до кінця розуміла, що таке держава. Партія "Слуга народу" була віртуальна. Кадрів не мала.

Проблема Зеленського в тому, що він бізнесові рамки намагається одягнути на державне управління. Думають, що можна набирати команду, як авторів у "Квартал" чи на "Лігу сміху". Так не можна діяти, призначаючи голів ОДА чи міністрів.

І проект "Ліфт", і пошуки прем'єр-міністра в інтернеті (в лютому кандидат у президенти Володимир Зеленський оголосив у мережах про вакансії прем'єр-міністра, генпрокурора, голови СБУ, міністрів закордонних справ і оборони. — ГПУ) — це мікс безпорадності й піару.

Хоч у "Ліфті" є непогані елементи, що можна використати в держуправлінні. Зокрема перевірки, залучення фахівців із роботи з персоналом. Країна хоче, щоб у влади це вийшло і соціальні ліфти запрацювали. Бо поки що бачимо тільки Сивохо (креативний продюсер "Кварталу 95" Сергій Сивохо. — ГПУ), який став радником секретаря Ради нац­безпеки й оборони. І так по багатьох посадах, куди набрали друзів, кумів, однокласників. Тоді питання: "Ліфт" працює на весь державний апарат чи для якихось нецікавих посад, на які ніхто не хоче йти? Й імітують активну кадрову діяльність. До того ж є Національне агентство з питань державної служби. Як ці структури перетинаються? "Ліфт" — це партійний проект чи державний? За кордоном працюють цілі програми — набирають, навчають, співпрацюють. Люди розуміють, скільки вони зароблятимуть, де є перспективи кадрового зростання.

Те, за що Зеленський критикував Порошенка, стало основою його кадрової політики. Довіряє тільки своїм. У Петра Олексійовича теж були міністри-реформатори, але вони сприймалися як аутсайдери в його системі координат. Так само зараз: коли міністра економіки називають"дебілом", то це демонстрація ставлення до не своїх.

Не проводять позачергові місцеві вибори теж через брак кадрів. Під час президентської і парламентської кампанії імітували, що мають професіоналів, великі кадрові резерви, яких насправді не було.

Як знайти роботу на проекті "Ліфт"

Користувачеві проекту "Ліфт" пропонують обрати галузь. Наприклад, IT, управління персоналом, медицина. І категорію, серед яких "Держава у смартфоні", "Команда Зеленського", "Партія "Слуга народу". Заповнити анкету і надіслати резюме. Можна також проект на 500 знаків з ідеєю в певній сфері.

Вакансії в "соціальному ліфті" розміщені за регіонами. Серед них: голови райдержадміністрацій, SMM-спеціаліст, копірайтер, маркетолог-аналітик, менеджер IT-проекту. На запитання користувачів відповідають у чаті.

Ідея цього проекту належить міністрові цифрової трансформації, в минулому IT-підприємцю 28-річному Михайлові Федорову.

Зараз ви читаєте новину «"Зеленський намагається бізнесові рамки одягнути на державне управління"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути