вівторок, 18 вересня 2012 05:30

"Завдання нового парламенту — Угода про асоціацію з Європейським Союзом"

Абсолютна більшість українців підтримують підписання Угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Про це на IX форумі Ялтинської економічної стратегії неодноразово нагадували його учасники — громадські та політичні діячі з 20 країн світу. Захід відбувся 14 — 16 вересня.

Українські закони про засади внутрішньої та зовнішньої політики також чітко декларують, що євроінтеграція є головним напрямом руху України. Але чинна влада дає міжнародній спільноті дедалі менше підстав говорити, що шлях, яким прагне йти країна, збігається із тим, куди її веде президент Віктор Янукович.

Перед виступом глави Української держави згадували, що в Ялті рівно рік тому Янукович дав обіцянку знайти вихід із ситуації щодо ув'язненої Юлії Тимошенко. Однак за цей час він нічого не зробив для цього. Навпаки, стосовно екс-прем'єра були порушені нові кримінальні справи. Так само залишилися невиконаними обіцянки вплинути на неприйнятну для Європи ситуацію зі свободою слова, правосуддям, політичною і економічною конкуренцією в країні.

На тему "Справа Тимошенко" в рамках форуму відбулася окрема дискусія. У ній взяли участь понад 200 осіб. Міністр закордонних справ Швеції 63-річний Карл Більдт заявив, що напередодні не зміг побачитися з Юлією Тимошенко.

— Нам сказали, що Міністерство закордонних справ не дозволило, — говорить швед.

Наголошує, що Тимошенко на побачення дали 4 год. на місяць. Однак після прохання організувати зустріч з екс-прем'єром із дотриманням усіх формальностей Карлові Більдту в цьому відмовили.

— Хто ще хоче в тюрму? — запитує у присутніх міністр закордонних справ України 58-річний Костянтин Грищенко. — Міністерство приготує для вас чудовий протокол.

Водночас президент Янукович замість змістовної промови, які є традицією для зібрань такого високого рівня, зачитав гасла про стабільність і покращення в країні. Додав, що уважно аналізує досвід створення таких інтеграційних об'єднань, як Митний союз та Єдиний економічний простір, і залишив без уваги запитання екс-президента Польщі Олександра Кваснєвського про вибіркове правосуддя й справу Тимошенко.

У відповідь Януковича проігнорувала колишній державний секретар США Кондоліза Райс. Вона навіть не привіталася з президентом України після його промови і не вийшла для спільного фото з ним. Райс прийшла у Лівадійський палац, де відбувалася конференція, пізно ввечері, коли українського президента не було. Натомість під час урочистої вечері поспілкувалася з головою Ради Об'єднаної опозиції "Батьківщина" Арсенієм Яценюком.

Міжнародні журналісти згадували, що за часів його керування українським МЗС зрушилося з мертвої точки питання інтеграції України в Європейський Союз. Він та Юлія Тимошенко зробили левову частку роботи з підготовки Угоди про зону вільної торгівлі й політичної асоціації з ЄС.

Яценюк у Ялті заявив, що Україна не може сформувати спільного майбутнього з Європейським Союзом, доки в країні існує питання справи Тимошенко.

— Янукович не може ховатися, кажучи, що в країні все гаразд, — зазначає 38-річний Арсеній Яценюк. — Він має визнати свою помилку, звільнити Юлію Тимошенко, припинити це беззаконня і рухати країну до європейської інтеграції. Для цього в Україні передусім потрібно відновити баланс влад. Сьогодні в нас повністю зруйнована система стримувань і противаг — англійською це звучить checks and ballances. Влада фактично запровадила свою систему checks and ballances — фінансових чеків та активів. У країні немає демократичних цінностей, абсолютно корумпована політика. Президент і його оточення хочуть перетворити Україну на акціонерне товариство, і щоб його акції були тільки в них.

Арсеній Яценюк говорить, що для демократичних сил Європа — це передусім стандарти справедливого суду, міліції, прокуратури, стандарти життя, медицини й освіти.

— Завдання нового парламенту в міжнародній політиці — Угода про асоціацію з Європейським Союзом включно із Зоною вільної торгівлі, — наголошує голова Ради Об'єднаної опозиції. — Угода про асоціацію з ЄС містить усі відповіді на запитання, що робити. Нам не потрібно винаходити велосипед. Необхідно підписати і ратифікувати Угоду про асоціацію з Євросоюзом.

На сесії, присвяченій вибору України між Сходом і Заходом, президент російського банку ВТБ Андрій Костін наполягав, що відносини між Росією і Україною треба будувати на любові.

— Ми були у любові з вами більше як 70 років, — відповідає йому англійською Арсеній Яценюк. — Але чи нормально, що Україна дає свою любов, а Росія нею користується, нічого не віддаючи?

Зараз ви читаєте новину «"Завдання нового парламенту — Угода про асоціацію з Європейським Союзом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути