четвер, 24 березня 2011 23:59

"Зараз за все відповідає Янукович"

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Валерій Асадчев: ”Ми не йтимемо на вулицю кричати ”Геть владу!”. Вулиця здатна тільки щось усунути, розвалити”
Валерій Асадчев: ”Ми не йтимемо на вулицю кричати ”Геть владу!”. Вулиця здатна тільки щось усунути, розвалити”

"Уже вийшли на вулицю вчителі й вимагають відставки Азарова. Треба гнати й президента, — говорить екс-губернатор Полтавщини 57-річний Валерій Асадчев. — Бо зараз за все відповідає Янукович. Не підмели вулицю, не відремонтували під'їзд — відповідає президент. Він сам захотів таких повноважень".

Із Валерієм Михайловичем зустрічаємося в офісі Української народної партії на вул. Пушкінській. Це по сусідству з магазином "Будинок розкошів" Олени Литвин, доньки спікера парламенту. На перших трьох поверхах офісу тхне туалетом. Кабінет Асадчева, голови секретаріату партії — на п'ятому поверсі, поряд із кабінетом голови УНП Юрія Костенка.

Скільки Янукович протримається при владі?

— Скільки будуть його обирати. На Заході, якщо президент, міністр чи депутат хоч трохи проштрафився, він ніколи не повернеться в політику. Коли президент Єгипту Мубарак побачив громадянське протистояння, то вирішив: краще жертвою буде він, ніж уся країна. А Каддафі готовий під ніж пустити все, щоб тільки задовольнити своє его.

Янукович ближчий до Мубарака чи Каддафі?

— Коли в Україні буде серйозне зіткнення, боюся, це рішення за Януковича приймуть у Росії. З тією політикою, яку він веде, такий час настає. Терпіння не безмежне. Подивіться, як багато українців виїжджають за кордон. Особливо молодь продуктивного віку. В цьому їхній протест. Люди зневірюються, що можна навести хоч якийсь лад у країні. Їдуть в Європу і дуже тяжко там працюють. Але більшість повернуться, якщо до влади прийдуть справжні українські сили.

Сьогодні країною править неукраїнська Партія регіонів. В опозиції — теж неукраїнська "Батьківщина". Їх росіяни створили для себе. Мають тепер свою "провладну" і свою "опозиційну" партії. Якщо "Батьківщина" з "Регіонами" поміняються місцями, Юлія Володимирівна здасть Крим. Тоді Партія регіонів критикуватиме її, скаже: ми здали тільки Севастополь. Потім "Регіони" здадуть Донецьк, а Тимошенко кричатиме, що я здала тільки Крим. Це все неукраїнські ігри. Зараз Тимошенко треба підняти рейтинг, то з неї роблять великомученицю — водять по прокуратурах. Вона там плаче, а народ її жаліє. Ця гра буде повторюватися раз за разом.

Кого називаєте українськими силами?

— Українська народна партія, якій 20 років. Ми — хранителі історичної пам'яті. Наш електорат зростає.

За 10 років УНП жодного разу самостійно не пройшла до Верховної Ради.

— Ми йшли в блоках і думали, що це — порятунок для України. Зараз будемо пробиватися до парламенту самостійно.

Костенко на останніх президентських виборах набрав менше голосів, ніж є членів УНП. Який результат прогнозуєте на виборах парламенту?

— Наші партійці віддавали свої голоси за Ющенка. Ми працювали заради України, але на шкоду нашій політичній силі. Зараз цього не робитимемо. Можемо об'єднатися вже в парламенті, якщо побачимо споріднені позиції і спільну програму.

Що думають рядові члени партії про можливе об'єднання опозиції?

— Днями зустрічався з депутатами місцевих рад. Усі вони розуміють, що Україні потрібна українська партія. Якщо УНП почне з кимось об'єднуватися, то втратить свою ідентифікацію. Прийдемо до того, що у нас не буде жодної української партії.

Свого часу ми пропонували об'єднуватися низовими організаціями. Але на це ніхто не пристав. Анатолій Гриценко з нами об'єднуватиметься? У селі в нього нікого немає, у районі — теж. Врешті, на установчих зборах побачимо 99 відсотків — це Українська народна партія і 1 відсоток — Гриценко. Об'єднуватися з Рухом? Так Тарасюк обслуговує Тимошенко. Вони не розбудовують свою партію. Кармазін, Катеринчук теж не мають партій.

Яку стратегію має обрати опозиція?

— УНП не йтиме на вулицю з прапорами кричати "Геть владу!". Переросли. Вулиця здатна тільки щось усунути, розвалити. Після цього виникає питання: що робити далі? УНП цікавить, як розбудовуватися Україні. Нічого не досягнемо, поки не побудуємо потужний національний ґрунт, не відроджуватимемо пам'ятки архітектури, не знатимемо свою історію.

У Норвегії я говорив із колишнім міністром із питань екології та охорони здоров'я. Його партія програла вибори, але цей чоловік за руку водив по кабінетах нового міністра. "Він молодший, — пояснює. — Менш досвідчений, не має таких зв'язків. Я йому маю помогти". Тобто він готовий поступитися амбіціями заради руху країни вперед. Хіба наша нинішня опозиція таке зробила б? Із такою ментальністю у цієї країни немає майбутнього. Треба змінювати свідомість людей.

Які слова говорити українцям, щоб вони повірили владі?

— Слова знайдуться. Мене питають: чого ви пхаєтеся у ту владу? Відповідаю: бо не впевнений, що ви виберете нормальну достойну людину. Не хочу, щоб пройшов черговий пройдисвіт, який завтра всіх надурить. Балотуватимуся до Верховної Ради, якщо зроблять мажоритарну систему. Скажу: коли був заступником голови бюджетного комітету, тоді Київ купався в грошах. Відтворювалися пам'ятки історії, архітектури.

Президент заявляє про потребу скасувати мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. За яким сценарієм проведуть земельну реформу?

— Землю продадуть за безцінь. Це призведе до ще більшого скорочення сільського населення. Люди дедалі активніше перебиратимуться в міста чи виїжджатимуть за кордон. У містах-мільйонниках зросте безпритульність, наркоманія, злочинність.

Яка модель сільського господарства видається вам ефективною для України?

— Треба створювати замкнені цикли: не давати в оренду землю тому, у кого немає тваринництва. Тоді житиме село, буде готова продукція.

На Полтавщині до мене давали дотації лише крупнотоварним виробникам. Я сказав, що всі господарства будуть у рівних умовах. Можливо, коли економіка працює нормально, крупнотоварні господарства дають кращий результат, бо використовують сучаснішу техніку. Зате в кризу фермери гнучкіші. Вони необтяжені великими кредитами, їм не треба великої кількості гербіцидів, добрив. Якщо фермер завалиться, його місце швидко займе інший.

Чому наші олігархи не діляться своїми статками з суспільством?

— Вони неукраїнського походження. Для них Україна — ніщо, її можна лише грабувати й вивозити це за кордон. Білл Ґейтс готовий був віддати половину своїх статків державі, бо він — американець. А те, що дають на лікарні Ахметов чи Пінчук — неспівмірне з тим, що вони вкрали.

4

Стільки тисяч гривень отримує на біржі праці Валерій Асадчев. Став туди рік тому. Губернатором мав зарплату 15 тис. грн. Після звільнення йому ще рік мали виплачувати ці гроші, але відмовили.

— Хоча "регіоналам", яких звільняли, виплачували, — каже.

Взяв на виховання інтернатівців

Валерій Асадчев народився в Києві. Працював на дослідному заводі Інституту електрозварювання ім. Патона. Був депутатом Московської райради столиці, очолював районну держадміністрацію. Обирався нардепом від Руху та Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна". З травня 2006-го по березень 2010 року — губернатор Полтавщини.

П'ять років тому взяв на виховання з інтернату двох братів. Зараз 21-річний Олександр навчається в Полтавському технічному університеті, 17-річний Сергій вступатиме в технікум на кухаря.

— Для мене вони, як рідні, — говорить Асадчев. — Називають по-різному: тато або Валерій Михайлович. Дзвонять щодня. Поїду до них, бо старший пропускає заняття. Декан дзвонила.

Під час губернаторства Асадчев купив у Полтаві дворівневу квартиру. Нині сплачує за неї банківський кредит. Помешкання хоче продати. Дружина Валентина працює інженером. Дочка Тетяна вчиться в консерваторії по класу вокалу.

 

Зараз ви читаєте новину «"Зараз за все відповідає Янукович"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути