Ексклюзиви
понеділок, 16 жовтня 2006 19:17

Загинув Юрій Оробець

Учора вранці на Оболонському проспекті в Києві загинув 51-річний народний депутат України Юрій Оробець. Він виїхав на газон розділювальної смуги і вдарився об металеву опору рекламного щита. Через п"ять хвилин після прибуття "швидкої" депутат-"нашоукраїнець" помер.

— Тато поспішав у Верховну Раду, тому встав дуже рано, — розповіла "ГПУ" 24-річна донька Оробця Леся. — Бігом поснідав і пішов на стоянку забирати машину.

Народний депутат жив у звичайній квартирі будинку N11д на вулиці Лайоша Гавро Оболонського району столиці. Щоранку робив зарядку і йшов на стоянку по машину. За кермом їздив сам: вважав, що особистий водій — то розкіш. Авто водив обережно, жодного разу навіть не подряпав. Півтора року тому придбав сріблясту "Тойоту-Камрі".

За чверть до восьмої ранку Оробець поїхав у напрямку станції метро Петрівка. Щойно машина виїхала зі стоянки на проспект, як різко повернула ліворуч, перескочила через бордюр, вискочила на розділювальну смугу і поїхала по траві. Промчавши більше 100 м на швидкості близько 100 км/год, вдарилась у дві металеві труби рекламного щита. Оробець при цьому навіть не гальмував. Від удару спрацювала подушка безпеки, але вона не допомогла.

— З мобільного телефону батька зателефонували лікарі, — каже Леся. — Вони сказали, що тата не вдалося врятувати. За хвилину я те саме почула по радіо і почала дзвонити родичам.

— З Оробцем щось трапилося в дорозі, — розповідає "ГПУ" Віктор Дідовець, 54 роки, помічник-консультант народного депутата з громадських питань. — Він не їздив так швидко. До того ж Юрій обов"язково з"їхав би з розділювальної смуги, коли б був у нормальному стані.

Дружина Оробця Оксана теж тільки встала, як їй зателефонували. Жінка відразу глянула у вікно, побачила на дорозі розбиту сріблясту машину і все зрозуміла.

ДАІшники, які працювали на місці події, не могли назвати причину, чому водій так учинив. За попередньою версією, у народного депутата стався серцевий напад. Дорога в тому місці має три смуги руху в одному напрямку, рівна, без поворотів. О восьмій ранку машин було мало.

Юрій Оробець серед колег-політиків був відомий своєю принциповістю.

— Він не належАВ до тих людей, з якими можна домовитися, — розповідає "ГПУ" депутат Черкаської міськради, давній товариш покійного Сергій Одарич, 39 років. Тяжко зітхає. — Юра був дуже щирою і принциповою людиною. Це справжній політик, і я навіть не знаю, з ким у Верховній Раді його можна порівняти за послідовністю і принциповістю позиції.

Останній раз Одарич бачився з покійним у переддень його смерті.

— Він нормально виглядав, був у хорошому настрої, — згадує. — Говорили про підготовку виборів у Черкасах. Як працює тут слідча комісія, чи все виконується згідно з законом. І які є ризики зриву виборів. Ми спілкувались десь дві години.

Одарич каже, що Оробець вів здоровий спосіб життя:

— Обливався холодною водою і взимку, і влітку. Не курив, дуже мало вживав алкоголю. Любив кататися взимку на лижах... Коли сиділи і щось обговорювали, він брав мою запальничку "Зіппо" і постійно нею клацав. Інколи мені навіть доводилось її в нього забирати.

Покійний був головою підкомітету з енергозбереження в Комітеті Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу і ядерної безпеки.

— Тут у нього навряд чи були вороги. Комітет ще не встиг толком запрацювати, і нічого надзвичайно серйозного ще не обговорювалося, — розмірковує Одарич. — Я не знаю, хто б міг бажати йому смерті.

У Верховній Раді минулого скликання Оробець очолював комісію з розслідування фальсифікацій виборів мера у Мукачевому.

Окрім дружини та доньки, у Юрія Оробця залишився син Орест, 18 років. Цього року він вступив на перший курс Київського національного економічного університету.

1955, 19 червня — Юрій Оробець народився в Івано-Франківську
1977 — закінчив Івано-Франківський інститут нафти і газу
1984 — захистив кандидатську дисертацію з проблем управління в енергетиці
1994 — віце-президент Фонду політологічних досліджень "Демократичні ініціативи", став народним депутатом України другого скликання
2001 — заступник голови ТОВ "Консалтингова компанія "Абакус"
2002 — народний депутат, член фракції "Наша Україна", очолив підкомітет Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу
2006 — став народним депутатом за списком "Нашої України"

Зараз ви читаєте новину «Загинув Юрій Оробець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути