пʼятниця, 11 листопада 2016 06:30

"Задекларовані готівкою кошти правильно було б внести у державні банки"

Автор: Reuters
  Лідер політичної партії ”Народний фронт” Арсеній Яценюк: ”Я недооцінив брудну кампанію проти мене та уряду. В умовах тотального пресингу довелось працювати півтора року”
Лідер політичної партії ”Народний фронт” Арсеній Яценюк: ”Я недооцінив брудну кампанію проти мене та уряду. В умовах тотального пресингу довелось працювати півтора року”

— Було б дуже правильно, щоб усі, хто задекларував готівкові кошти, принесли їх у державні банки, — каже лідер політичної партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк, 42 роки.

8 листопада інтернет-портал "Цензор.нет" опублікував розмову з ним.

— Це, з одного боку, зменшить процентні ставки, а з другого — дасть можливість банкам оперувати більшими фінансовими ресурсами і додасть їм стабільності, — продовжує колишній прем'єр-міністр. — Переведення максимального обсягу готівки у банківські вклади в тому числі зніме питання, чи реальні задекларовані людиною кошти.

Ефект у більшості населення від декларацій чиновників і депутатів — шоковий. Це підсвітило тезу про соціальну несправедливість. Але треба визнати, що такі етапи проходили в різних країнах. У Сполучених Штатах із мафією, монополіями і олігархами боролися у 1930-х. Ми на етапі очищення — зараз.

— Наша фракція багато що пройшла. У неї з'явився командний дух, — говорить Арсеній Яценюк.

— Фракція "Народного фронту" демонструє дисципліну і відповідальність. У той час, коли я був прем'єр-міністром, вона ухвалювала в парламенті складні, але необхідні рішення. Де­які з них були непопулярні й асоціювалися з прем'єр-міністром Яценюком. Ніхто не розбирався в тому, що це — коаліційний уряд, що в ньому у Яценюка тільки три міністри, а решта — від інших політичних сил.

Були прогнози: тільки я піду з поста прем'єра, як фракція розсиплеться. Однак цього не сталося. Ми не повторили політичних історій своїх попередників. Усі 82 депутати фракції продовжують триматися разом. Ніхто не зрадив.

Так само ми повинні тримати єдність коаліції.

— Одразу після виборів члени коаліції "Європейська Україна" (створена у листопаді 2014 року. Об'єднувала 302 депутата. У неї ввійшли фракції "Народний фронт", "Блок Петра Порошенка", Радикальна партія, "Самопоміч", "Батьківщина". — ГПУ) фактично перейшли в опозицію до "Народного фронту", керуючись інтересами боротьби за владу, а не за державу, — каже Арсеній Пет­рович.

— Для мене це був внутрішній шок. Здивувався: як таке може бути? Хіба ви не розумієте, де знаходиться країна? Ми можемо втратити її. Я недооцінив розпочату проти уряду і мене особисто брудну кампанію. Щодня лемент про корупцію. І моя боротьба — в тому числі з олігархами, які володіли найбільшими телеканалами, — теж спрацювала. "10-хвилинки з прем'єр-міністром" були спробою пояснити людям, що відбувається в країні — аби вони не вірили голослівним вигадкам.

Півтора року працювали в умовах тотального пресингу уряду. З одного боку, треба проводити реформи. А з другого — зранку до ночі відбиватися від політичних "партнерів", які мочать з усіх боків. Однією з цілей цієї кампанії було намагання певних політичних сил отримати повний контроль над виконавчою гілкою влади. У мене з президентом відбулася відверта розмова з цього питання. Я говорив: не відкривайте цю скриньку Пандори. І не тільки тому, що це — неправда. А й тому, що це потім ударить по всій владі і по державі загалом.

Я ніколи не обіцяв народу України покращення вже завтра. Однак узяв на себе відповідальність за курс економічних реформ. У результаті економіка почала зростати. Курс гривні стабілізувався, а державний і місцеві бюджети збільшилися майже на 50 відсотків. Особисто переконував нардепів голосувати за пакет законопроектів для жорсткої економії державних коштів, урізання видатків — зокрема, низки соціальних. Говорив: проголосуйте, а казатимете, що це я — винний. І вони про це активно говорили.

Мене і уряд паралізували. Наприклад, під час обговорення бюджету 2015 року запропонували втричі знизити податки. Кажу: я не проти, але покажіть джерела доходів.

Або останнє засідання уряду. Мали ухвалити рішення про запровадження санкцій на імпорт енергетичних ресурсів і нафтопродуктів із Російської Федерації. І вперше за мою каденцію не було кворуму. Частина президентських міністрів не з'явилися. Вони мене підводили до відставки.

Фракція "Народного фронту" в цьому питанні розділилася на дві частини. Одна була за те, що треба триматися за владу. Але я сказав: ідеться про збереження коаліції. Розумів, що, по-перше, виконавча влада фактично була паралізована. І по-друге, якщо зараз не знайти виходу із ситуації й не перезавантажитися, то вже у вересні мали бути дострокові вибори, — зазначив Арсеній Яценюк.

Зараз ви читаєте новину «"Задекларовані готівкою кошти правильно було б внести у державні банки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути