вівторок, 05 червня 2018 07:25

За смерть Сенцова відповідатиме Путін

— Світовий громадянський рух привернув увагу до українських політв'язнів. Дипломати шукають, як натиснути на російського президента Володимира Путіна, аби домогтися звільнення Олега Сенцова. До його голодування приєдналися інші люди, протест став масовим. Це б'є по іміджу Москви, — каже голова Кримської правозахисної групи 31-річна Ольга Скрипник.

— 14 червня має розпочатися Кубок світу з футболу. Він проходитиме в Росії. До нього прикута увага сотень мільйонів. Маємо розказати їм про українських політв'язнів у російських тюрмах. Олег не випадково почав голодування зараз.

Наскільки рух за звільнення Сенцова повинен стати масовим, аби це дало результат?

— Якщо до голодування приєднаються більше людей, то політичні й економічні санкції проти Росії посиляться. Путін і його оточення тримають гроші у банках Західної Європи й США. Якщо рахунки заблоку­вати — диктатор втратить "фінансову подушку" й муситиме йти на компроміс.

Як мали б діяти Європа та США?

— Найдієвіше буде, коли Сполучені Штати й країни "Великої сімки" перекриють Росії шляхи торгівлі газом і нафтою. Це боляче вдарить не лише по економіці, а й особистих фінансах Путіна та його оточення.

А що може зробити Україна?

— Має бути чітка державна позиція. Вже давно треба прийняти стратегію деокупації Криму й створити координуючий орган між правозахисниками, Адміністрацією президента й міжнародними організаціями.

Зараз така співпраця є лише з Міністерством закордонних справ — спільно розробили список ув'язнених у РФ українців. Велика проблема, що на законодавчому рівні не визначили, хто саме є жертвами російської агресії та як маємо підтримувати їх матеріально. А гроші потрібні на адвокатів, передачі у в'язницю, реабілітацію.

Олег Сенцов може померти. Як це вплине на Україну й Росію?

— Україні це балів не додасть. Але за смерть Сенцова персональну відповідальність перед світом нестиме російський президент Володимир Путін.

Зараз ви читаєте новину «За смерть Сенцова відповідатиме Путін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути