четвер, 02 лютого 2012 10:41

"За два роки бізнес не відчув системного полегшення"

Автор: малюнок: Дмитро Скаженик
 

— Ой, как душно, — знімає чорний піджак 37-річна Алла Ландар, президент Асоціації професіоналів похоронної справи. Залишається у білій сукні в обтяжку.

У вівторок у клубі Кабміну надто жарко. Батареї розпечені. Там відбувається розширене засідання Ради підприємців при Кабінеті Міністрів.

Алла Ландар підходить до 63-річного Анатолія Близнюка, міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

— Надо навести порядок в похоронной сфере, — каже вона. — Может, следует популяризировать кремацию? В России в этом вопросе интересный опыт. Они выдали книгу, я вам ее передам.

— В начале 1990-х я был мэром, — відповідає Близнюк. — Пытался построить крематорий. Начал изучать, что люди думают. 95 процентов против. И церковь против. Но книгу мне передайте, я почитаю.

Вони сідають за овальний стіл посеред зали. Один із журналістів підносить міністрові випуск журналу "Роботодавець" за листопад із фото прем'єра Миколи Азарова. Той ось-ось має зайти до зали.

— Все ли мы сделали, чтобы бизнес в нашей стране имел как можно меньше административных препятствий? — починає виступ Микола Азаров, 64 роки. — Меня больше всего волнует, что еще остается тормозом нашей экономики? Давайте спросим у предпринимателей — они ощутили позитивные результаты?

Майже усі промовці й далі говорять російською.

— Зараз Податкова робить героїчні зусилля, щоб ми їх відчули, — каже 55-річний Володимир Дон, уповноважений Держкомпідприємництва з питань захисту прав підприємців. — Працюють без вихідних. Але у деяких інспекціях вимагають документи, які законом не передбачені. Потрібна політична воля, щоб навести лад.

— Олександрові Вікторовичу вистачить політичної волі, — киває Азаров голові Податкової адміністрації Олександрові Клименку.

— Так точно, — стоячи звітує 31-річний Олександр Клименко.

— Перевізникам не повернули півмільярда ПДВ, — каже голова Ради Леонід Козаченко, 56 років. — Найбільш неприємно, що регіональні податкові не сприймають контрагентів "ВОҐ" та "Лукойл". Це знамениті компанії. Хто може бути більш серйозним партнером?

— Можеш відповісти? — запитує Азаров Клименка.

— Ми проводимо роботу з перевізниками, — відповідає той. — Перевіряємо правомірність видачі кредитів. У мене є список з кандидатів на повернення ПДВ, й там багато перевізників.

Азаров дозволяє голові податкової повернутися на місце й просить виступити 52-річного Михайла Бродського, голову Держкомітету з питань регуляторної політики та підприємництва.

— За два роки бізнес не відчув системного полегшення, — тихо говорить у мікрофон Бродський.

— Чуть погромче, — вигукує Азаров.

— Ми прибрали багато папірців, але основні питання не вирішені, — каже голосніше Бродський. — Було 42 податки, залишилося 24. Плануємо скоротити до 14. Збільшився потік підприємців, які користуються "єдиним вікном". На жаль, у них вимагають — принесіть довідку звідти, звідти. Хоча є реєстри. Адміністратор міг би відкрити їх та подивитися.

— Ти нікого не проси, — перериває його Азаров. — Якщо такий факт має місце, вживай заходи. Адміністратора треба звільнити з роботи. Якщо когось проситимемо, ми з тобою ніколи порядок не наведемо.

— Влада на місцях придумує свої довідки і погодження, замість тих, що ми відмінили, — голосно каже Бродський. — Тут треба підключати прокуратуру та жорстко когось покарати. В Івано-Франківській області досі вимагають дозвіл на торгівлю. Хоча ми його відмінили півроку тому.

— У даному випадку ніяка прокуратура нам не потрібна. Ми самі, — заспокійливим тоном говорить Азаров. — Зідзвонився з керівником служби й вимагай відміни. Не вийшло — доповідай мені. Й питань немає.

За годину перша частина засідання завершується. На другу залишаються лише члени Ради підприємців. Азаров іде. 3 год. обговорюють проблеми встановлення кіосків, розвиток ритуального бізнесу, презентують свій новий сайт.

Зараз ви читаєте новину «"За два роки бізнес не відчув системного полегшення"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути