Ексклюзиви
пʼятниця, 06 вересня 2013 00:00

"Януковичу треба проводити президентські вибори 2014 року"

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Політолог Віктор Небоженко: ”Спробуйте у Коломойського забрати Івано-Франківськ. Та він три вишиванки одягне й шаровари”
Політолог Віктор Небоженко: ”Спробуйте у Коломойського забрати Івано-Франківськ. Та він три вишиванки одягне й шаровари”

Політолог 61-річний Віктор Небоженко відчиняє двері джипа "мітцубісі", запрошує сідати. За кермом його наймолодший син 25-річний Павло. Їдемо до президент-готелю, куди Віктора Сергійовича запросили на круглий стіл влади та опозиції.

— Сегодня утречком поплавал, — розповідає дорогою. — Я много ездил по миру. 10 лет назад, когда во дворе делал бассейн, надо мной соседи смеялись. А сейчас их детишки прибегают и просят: "Дядя Витя, можно у вас поплавать?". Разрешаю только с родителями.

Каже, сам не кермує, бо дорога вимагає уваги й заважає роздумувати. Розмовляємо в холі готелю.

За рахунок чого Віктор Янукович може перемогти на виборах?

— У нього два варіанти. Перший: розколоти опозиційних кандидатів і додати собі відсотків 15 через фальсифікації. Другий: іти в Євросоюз. Тоді Путін буде ворогом, із яким доведеться довго боротися. Але більшість це можуть підтримати. Причому навіть жителі Луганська та Донецька. Бо там ще з радянських часів заведено: працюєш і голосуєш, як скаже директор шахти, натомість маєш роботу, твої діти прилаштовані в садок, через 25 років отримуєш квартиру. Такий суспільний договір.

Яким "договором" керується наша політична верхівка — від влади до опозиції?

— 2010 року відбувся перехід влади не так за рахунок виборів, як за домовленістю. Як у Росії Єльцин передав посаду молодому Путінові. Кажуть: це змова. Я ж відповідаю: ні, це намагання створити культуру поведінки в середовищі еліти. І Ющенко з Януковичем поки що не порушили домовленості. Це знімає велику кількість конфліктів.

З іншого боку, глава держави зробив тиху революцію — розвалив олігархічну групу, що трималася на парламентській системі. І створює суперолігархічне об'єднання "сім'я". Це — неофеодальна модель, у якій влада і власність належать одній групі з авторитарним президентом. У цьому Янукович повертає нас назад. Бо в Європі немає "сімей", які були б державою в державі. Тільки в Африці і трохи — в Азії.

Єдине, що тішить у цій ситуації: тепер неможливий розкол України. Не для того донецькі йшли 10 років до влади, щоб зрештою отримати Донецько-Криворізьку республіку. Вони забирають собі всю країну. Другий скріплюючий фактор — олігархи, які всюди скупили все, що можна. Спробуйте в Коломойського забрати Івано-Франківськ (мільярдер має на Прикарпатті активи у видобуванні та нафтопереробці, сфері туризму. — "ГПУ") — та він три вишиванки одягне й шаровари.

Як суспільство сприйме ще одне президентство Януковича?

— Нехай подивиться на досвід Кучми. Той 1999-го виграв із великими фальсифікаціями. І буквально через півроку отримав касетний скандал. Якщо Віктор Федорович залишиться на другий термін, половина населення буде приниженою. Конфлікту не уникнути.

На місці Януковича я робив би вибори 2014 року, коли інші не будуть готові до них. Є чимало варіантів. Наприклад, у зв'язку із якоюсь техногенною катастрофою сказати: "Ситуація у країні важка, я розпускаю парламент і сам іду у відставку".

В оточенні Януковича є такі, що підуть за ним до кінця?

— Із кожним днем їх дедалі менше. Віктор Федорович уклав із чиновниками своєрідний договір: ви забезпечуєте мою перемогу на виборах, а я вас не чіпаю. Тому Петра Мельника (колишній ректор Національного університету держподаткової служби, якого у липні схопили на хабарі. — "ГПУ") не впіймають, врадіївських ґвалтівників не посадять. Адже вони "заплатили" за свої місця. З одного боку, Янукович може все. З іншого — не здатен зрушити з місця жодного заступника губернатора, генерала, прокурора. Бо такі домовленості. І ця система починає використовувати самого Януковича.

Як за таких умов діяти президентові?

— Влаштовувати 1937 рік — репресії олігархам і членам Партії регіонів. Можливо, його виборча кампанія і буде побудована за цим принципом. Посадять, наприклад, Віктора Пінчука (мільярдер, зять екс-президента Кучми. — "ГПУ"). Це має бути крупна риба.

Улюблений охоронець Тимошенко — Небоженко проводить поглядом високого чорнявого чоловіка — був також великий, вайлуватий. Вона його постійно питала: "Чого ти вічно усміхаєшся?". А він винувато опускав очі.

Як Юлія Тимошенко впливатиме на виборчу кампанію?

— Рік тому проводив дослідження щодо радикалізації настроїв у суспільстві. Було запитання: якщо ваш сусід міліціонер накрався, що з ним робити? Чимало хто казав: повісити, посадити. А Юля саме говорить: українці, я задовольню вашу радикальну потребу. За рахунок цього сильно впливатиме на кампанію, бо Кличко не скаже: "Я проведу Нюрнберзький процес та люстрацію".

Які будуть стосунки з Росією після виборів глави держави?

— Геополітична дуель між Януковичем і Путіним обов'язково закінчиться погано для когось із них. Еліта Росії не пробачить Путінові підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС. Кавказ, загравання з американцями — пробачили. А Україну — ні.

З іншого боку, непідписання Угоди — це капітуляція для Януковича. Тоді проросійські міністри й силовики обмежать його, щоб не рипався. Можуть навіть "Межигір'я" відібрати — для патріарха Кирила, який шукає собі резиденцію в Україні. Взагалі ті, хто порадив Януковичу нагромадити так багато власності та влади, підставили його. Це важкі лати, що сковують рухи. Знаю одного прем'єра, син якого володіє власністю не лише в Австрії, а й у Криму. Там жителі говорять: "Нехай батько тільки піде з посади — наступного дня заберемо все". Тому чоловікові доводиться залишатися главою уряду.

Як змінюватиметься роль олігархів в економіці й політиці?

— У США в 1950-х відбулася революція менеджерів. Вони перехопили управління власністю. Те саме чекає Україну. Підростає покоління сильних управлінців, які думають: "Я забезпечую йому прибуток у 16 мільйонів на місяць, а він мені платить 15 тисяч". Тому нашим олігархам доведеться розбудовувати транснаціональні компанії. Це намагається робити Рінат Ахметов — переходять на західну систему бухгалтерії, пробиваються на міжнародні біржі.

Звідки візьмуться нові менеджери у гнилій і корумпованій політиці?

— Популістського лідера можна зробити місяців за шість. Він буде зі звичайним прізвищем, наприклад, Голопупенко. А справжній лідер повинен спілкуватися з експертним середовищем, пресою, елітою. Еліта — це ті, хто думає жити тут завжди, і їхні діти також. Еліта виникає з відповідальності, розуміння, куди повинна йти країна і що з нею буде. Ці люди вчаться порозуміння з іншими. Якби Юля домовлялася з олігархами, то була б зараз президентом. Але вона вважала, що переможе сама.

Нинішня опозиція здатна очолити процес оновлення, стати якісно іншою елітою?

— Ні. Їй треба змінюватися. Опозиціонери ніяк не можуть знайти спільної мови з вулицею. Вони довгі роки жили на ток-шоу, у розкішних кабінетах, дорогих машинах. А 2010-го змінилися правила гри — тепер треба вміти битися, організовувати людей, не вестися на провокації. Працювати з натовпом — важко, неприємно. Він біжить в один бік, потім — в інший, не дослухавши твоєї чудової промови. Якщо опозиціонери навчаться працювати з масами, то залишаться в політиці. Якщо ж ні, їх замінять інші — раніше чи пізніше.

Працював в Адміністрації Кучми

Віктор Небоженко народився у Жмеринці на Вінниччині. Вчився на філософському факультеті столичного університету Шевченка за спеціальністю "прикладна соціологія".

Рік був політичним оглядачем на телеканалі УТ-1. У 1994-му консультував кандидата в президенти Леоніда Кучму. Керував у нього в Адміністрації інформаційно-аналітичним управлінням.

У 2002-му допомагав 30 кандидатам у нардепи, 14 із яких — обралися. Із 2003-го — директор соціологічної служби "Український барометр". На торішніх виборах "вів" шістьох мажоритарників. Депутатами стали двоє.

Одружений. Має трьох синів. Старший живе в Києві. Середній із родиною виїхав до Індії лікувати доньку, в якої не працювала печінка. Молодший вивчився на політолога. Допомагає батькові проводити соціологічні дослідження. У Небоженка четверо онуків.

Зараз ви читаєте новину «"Януковичу треба проводити президентські вибори 2014 року"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути