вівторок, 15 грудня 2015 05:35

"Вже зараз представляємо інтереси більшості українців"

Автор: ФОТО: Тарас Подолян
  13 грудня у Національному палаці мистецтв ”Україна” пройшов сьомий з’їзд Аграрної партії. Участь взяли 593 делегати та майже 4000 гостей
13 грудня у Національному палаці мистецтв ”Україна” пройшов сьомий з’їзд Аграрної партії. Участь взяли 593 делегати та майже 4000 гостей

— Україна зараз нагадує машину, кожну деталь якої ремонтували різні люди. Вона то їде, але її постійно заносить, і мотор барахлить, — каже 60-річна Тамара Підберезняк, президент Фумігаційної асоціації. Постачає аграріям хімікати, що захищають продукцію від гризунів.

13 грудня вона прийшла до Національного палацу мистецтв "Україна" на сьомий з'їзд Аграрної партії. Цього дня у заході взяли участь 593 делегати та майже 4000 гостей. Аграрії підбили підсумки річної роботи, результати місцевих виборів. Радилися, що робитимуть найближчими роками.

— Зараз працювати гірше, ніж у 1990-ті. Правил гри немає жодних, — розказує Тамара Підберезняк. — Треба їх окремо встановити для трейдерів, перевізників, зерновиків. Діалог із владою відсутній. Бо регуляторні органи постійно реорганізуються. Досі немає керівників, всі виконувачі обов'язків. Начальник ветслужби — ветеринар. На наші проблеми дивиться крізь пальці. Фітосанітарний інспектор — та ж картина. Нас усі покинули, займаємося саморегулюванням і в господарстві. Нам потрібен порядок. В Аграрній партії — професіонали. Тому я тут. Створила б альтернативне міністерство, щоб розробити спільні регуляторні правила. І щоб лідер міг напряму спілкуватися з міністерством.

48-річний Володимир Голованьов із міста Добропілля Донецької області реєструється делегатом. Забирає програму, квиток у партері. Його підприємство обробляє 5 тис. га землі. Засівають пшеницю, ячмінь, кукурудзу, соняшник, горох, овес, редьку, олійний льон. Цьогоріч посіяв коріандр.

— Ціни на нашу продукцію — дуже низькі, паливо продають удвічі дорожче. З кожним роком ситуація все гірша й гірша. Нас шантажують тим, що триває війна. Пояснюємо: межуємо з Дніпропетровською й Харківською областями. Не діє. Закуповують у нас на 200 гривень дешевше на тонні, а продають нам пальне на 40 копійок/літр дорожче. Те ж із добривом. Уявіть, як житимемо, коли в нас ще й льготне оподаткування заберуть? Масово банкрутуватимемо.

— А на Полтавщині своя проблема — не зійшла озимина через засуху, — додає 56-річний Віктор Скочко, фермер із Шишацького району Полтавської області. Має 45 тис. га землі, комбікормовий і цукровий заводи, ферму. — Єдина надія — на дощі. 10 грудня їздили пікетувати Полтавську облраду. Вимагали повернути пільги аграріям. Депутати погодилися з нами.

Їм назустріч іде 43-річна Ірина Недоля. Очолює підприємство, що вирощує ягоди в селі Кожухівка Васильківського району на Київщині. Має 6 га ­землі.

— Вирощуємо тільки органічні продукти. Клубніку, єжевіку, голубіку, виноград, смородину. Люди працювати не хочуть, масово пиячать, — каже. — Зараз важко оформити бізнес, тяганина з документами. Збувати продукцію — теж. Бо заважає корупція.

У мікрофон оголошують про початок офіційної частини з'їзду. Делегати займають місця.

Першим виступає 43-річний Віталій Скоцик, голова Аграрної партії. На посаду його обрали рік тому.

— Будуємо справжню структуровану партію. Представляємо інтереси більшості українців, — говорить у мікрофон. — У кожному селі, місті, районі, області необхідно створити економіку свого краю, робочі місця. Коли починали їздити населеними пунктами, до нас на зустрічі приходили по 50 людей. Потім збиралися стадіони. Журналісти дивувалися, коли не знаходили за нами великих грошей. Підприємці самотужки фінансували свої кампанії, допомагали садкам, школам, ремонтували дороги, вуличне освітлення. Хто подумав би, але майже з 10 тисяч висуванців на виборах депутатами різних рівнів стали майже 3,5 тисячі осіб. На наступних виборах до Верховної Ради ми маємо отримати не менш як 165 місць.

— Правильно! — вигукують із перших рядів. Зал аплодує.

На сцену виходить колишня модель 45-річна Влада Литовченко. У вишиванці з широкими рукавами.

— Мене питають, чому саме Аграрна партія. Імпонує ініціативність її членів. І бажання щось робити. Вони турбуються не тільки за село, а й за культуру. Інвестують гроші у культурні проекти. Ними я й займатимуся в партії, — каже.

45-річний Родіон Хірлюк, фермер із Красноармійська Донецької області, починає виступати тихо. Йому додають звук на мікрофоні.

— Я вчера приехал на поезде в Киев. Так тепло, светло. За сегодняшний день никто не вспомнил о мире. А ведь это — самое главное. Не нужно никаких кредитов, инвесторов. Это уже не имеет никакого значения. У нас на одного местного жителя приходится один военный. Мы их кормим, помогаем, чем можем. Так что давайте поможем восстановить мир. А сельское хозяйство поднимем, — розповідає фермер.

Його колега Олексій Мелаванец із міста Сватове на Луганщині розказує, що в міській раді Аграрна партія отримала 44% голосів. А фермери втратили чверть врожаю через війну.

Ведучий нагадує, що Аграрна партія увійшла до п'ятірки лідерів виборчих перегонів. Представлена в п'яти обласних радах і 210 районах. Із понад 9 тис. висунутих політсилою кандидатів 3472 стали депутатами. Посіла друге місце серед новостворених територіальних громад.

Оголошують перерву.

— Люблю людей дії. Аграрна партія фінансує спортивні заклади, школи, — говорить олімпійська чемпіонка з гімнастики 52-річна Стела Захарова, член Аграрної партії.

За нею виходить колишній міністр палива та енергетики 58-річний Іван Плачков:

— Моє завдання в партії — координувати роботу аграрного й енергетичного секторів. Бо іноді енергетики зловживають своїм монопольним становищем. І виставляють зависокі тарифи. Але деякі фермери обдурюють енергетиків і не сплачують ра­хунки.

Під час з'їзду оновлюють керівництво й політраду партії. Вручають партквитки новим членам.

Зараз ви читаєте новину «"Вже зараз представляємо інтереси більшості українців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути