вівторок, 01 квітня 2008 18:30

В"ячеслав Кириленко назвав опозицію "п"ятою колоною"

У вівторок засідання Верховної Ради тривало годину. Народні депутати так і не змогли обрати заступників голови парламенту. Але домовилися працювати наступні два тижні.

— Доброго ранку, шановні депутати! Запрошуємо вас до зали засідань! — лунає в коридорі.

Нардепи поволі йдуть на свої місця. Сходами вгору біжить "регіонал" Юрій Мірошниченко, поправляє волосся. Повз нього проходить "нашоукраїнець" Олесь Доній в яскравій голубій краватці.

Голова Верховної Ради 33-річний Арсеній Яценюк просить присутніх  зареєструватися. На табло висвічується "442". Хоча у залі лише третина "регіоналів" і не всі депутати від інших фракцій. Яценюк надає слово голові фракції БЮТ Іванові Кириленку. Той розповідає про здобутки уряду за 100 днів його діяльності.

— У-у-у-у! — гудять комуністи.

— Чим успішніший уряд, тим більший він отримує спротив, — не зважає на них Кириленко і продовжує читати виступ.

Посеред зали у проході "бютівець" Григорій Омельченко розмовляє з "регіоналом" Нестором Шуфричем. Вони регочуть. До трибуни виходить лідер Компартії 55-річний Петро Симоненко. Критикує можливий вступ України до НАТО.

— Наш президент продает солдат, как пушечное мясо в Афганистан, — каже.

Просить підтримати акції протесту проти НАТО й американського президента Джорджа Буша. Називає його приїзд окупацією. Йому аплодують лише комуністи.

По черзі виступають "регіонал" Олександр Єфремов, 53 роки, і голова фракції НУ-НС В"ячеслав Кириленко, 39 років. Перший критикує намір України приєднатися до Плану дій із набуття членства в НАТО, інший — агітує за це.

— Приєднання до ПДЧ позитивно вплине на життя наших громадян, — говорить Кириленко. — Ми не збираємося дружити проти когось, а дбаємо про інтереси людей. Не так, як "п"ята колона", яка окопалася у Верховній Раді.

Яким макаром можна зв"язатися із Кличком?

Дивиться на "регіоналів". Ті починають на нього кричати.

Прогнозувалося, що вчора призначать заступників голови Верховної Ради. Однак це питання так і не було внесене до порядку денного. Арсеній Яценюк заявив, що не отримав проекту відповідної постанови.

Повідомляє, що наступні два дні перебуватиме з візитом у Росії, тому не зможе проводити засідання.

— Робота Верховної Ради має бути системною, — каже Яценюк. — Якщо ми будемо перериватися на один чи на два дні, а потім повертатися в сесійну залу, то це навряд чи додасть їй ефективності.

Симоненко з місця називає Яценюка проамериканським. Каже, що треба вирішити, про що голова парламенту говоритиме із росіянами. Спікер сміється.

— Петре Миколайовичу, якщо вам є що сказати Росії, я готовий передати ваші слова, — каже Яценюк.

Просить змінити регламент роботи і працювати з обіду цього дня й до п"ятниці в комітетах, а наступні два тижні — у сесійній залі. Лідер фракції свого імені Володимир Литвин протестує. Іван Кириленко також говорить, що цих пропозицій не підтримає БЮТ. Арсеній Яценюк просить проголосувати.

— Двісті двадцять вісім — "за", — каже він. — Рішення прийнято.

На табло видно, що не голосували 211 депутатів, дев"ять — "проти". Майже в повному складі підтримали це рішення "регіонали" та "нашоукраїнці".

Депутати виходять у кулуари. Литвин розповідає, що у вільний час читатиме історичні книжки й писатиме статті. До "бютівця" 55-річного Володимира Бондаренка підходить "нашоукраїнець" 43-річний Тарас Стецьків.

— Яким макаром можна зв"язатися із Кличком? — запитує.

Бондаренко каже, що в нього є номер телефону. Диктує, а "нашоукраїнець" записує на мобільний. Бондаренко каже, що по цьому номеру можна легко додзвонитися Кличку і в Німеччину.

— Дякую, — усміхається Стецьків. — Так що розходимося, бо в нас цей тиждень — гулянка.

Зараз ви читаєте новину «В"ячеслав Кириленко назвав опозицію "п"ятою колоною"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути